Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Papahagi, despre ÎPS Teodosie: 'Episcopul putred de corupt, rușinea BOR'

Facebook
Adrian Papahagi

Adrian Papahagi lansează un atac fără precedent la adresa arhiepiscopului Teodosie al Tomisului într-o postare pe Facebook. Fostul lider PMP îl numește ”putred de corupt” pe prelatului tomitan și ”rușinea BOR”. Totodată, el scrie despre Savatie Baștovoi că este ”călugăraș trasnistrean” și îl taxează și pe ”popa pălmuitor Calistrat”.

STIRIPESURSE.RO publică postarea integrală a lui Adrian Papahagi, unul dintre semnatarii scrisorii prin care i se solicită Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române schimbarea datei Paștelui ortodox.

Citește și: Adrian Papahagi a făcut publică scrisoarea pe care i-a trimis-o Patriarhului Daniel pentru a schimba data Paștelui

”Încă niște precizări pentru cei rău intenționați:

- Subiectul datei Paștelui în opinia publică de la noi s-a născut întâmplător acum, din niște postări ale mele și ale lui Teodor Baconschi în Săptămâna Mare, amplificate de reacțiile isterice ale unora și transformate în preocupare națională. Am formulat între Floriile noastre/Paștele catolic și Paștele ortodox dorința să sărbătorim în unitate Învierea. De ce chiar atunci, întreabă "dedesubtologii", cum le spune un prieten: fiindcă e firesc să te gândești la nefericitul decalaj al datelor atunci când el se produce, nu de Crăciun sau în august. Iată un prim mare mister lămurit.

- Nu urmăresc niciun obiectiv personal sau ocult (asta o spun pentru cei care nu s-au convins în 12 ani de prezență publică a mea că nu sunt nici în servicii, nici mason, nici plătit de nimeni în afară de Universitatea unde predau, nici afiliat la nimic în afară de UBB și Biserica Ortodoxă Română). Ce imagine să-mi fac? Dimpotrivă, ca de fiecare dată când am rostit adevărul, cum am obiceiul, mi-am făcut o puzderie de dușmani. Ca dovadă că nu voiam să-mi fac imagine, și tocmai ca să nu amplific subiectul de Paști și "să tulbur" sensibiloșii necatehizați (căci în multe biserici se oferă naționalism și pietism în loc de cateheză), am refuzat toate invitațiile mediatice în Săptămâna Mare (TVR, B1, Radio România Actualități, RTV, Aleph News, etc.).

- Nu există nicio cabală. Nu există nicio coordonare cu nimeni: organizații, grupări, episcopi, etc. Există doar o inițiativă concepută de Teodor Baconschi (teolog ortodox, creștin ortodox practicant) și de mine (creștin ortodox practicant), la care au aderat alți 21 de laici creștin-ortodocși (am ales numărul simbolic de 23 de semnatari inițiali pentru că scrisoarea a fost expediată în 23.04.2023, de ziua Sf. Gheorghe), la o sută de ani de la întâlnirea panortodoxă de la Constantinopol (1923), care a stabilit ca ortodocșii să adopte calendarul gregorian și a permis pentru câțiva ani ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Învierea împreună.

- Nu suntem "apropiați" de BOR, ci membri ai BOR, adică ai Bisericii în care ne spovedim și ne împărtășim, pentru care lucrăm apologetic în spațiul public, și pe care am apărat-o de zeci de ori, cu prețul dușmăniei multora. Și da, laicatul e integral parte a Bisericii, are dreptul de inițiativă, de cuvânt, de existență publică. Noi le cântăm preoților și ierarhilor "Vrednic este", nu ei nouă. Conform statutului BOR, aceasta este condusă de adunări eparhiale compuse 2/3 din laici și 1/3 din clerici. Laicii au tot atâtea drepturi în Biserica Lui Hristos ca și clericii, chiar dacă vocea laicatului se aude prea rar.

- Demersul nostru e în adevăr. Suntem în Adevărul lui Iisus, care s-a rugat astfel Tatălui ceresc: "Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis" (Ioan 17:20-21). Nu doar noi, ortodocșii, credem în Iisus prin cuvântul apostolilor, ci toți creștinii, și nu decid Mănăstirea Petru Vodă, călugărașul trasnistrean Baștovoi, episcopul putred de corupt Teodosie, rușinea BOR, sau popa pălmuitor Calistrat cine se mântuiește, ci Dumnezeu la Judecata de Apoi. Suntem în adevărul crezului niceean, care mărturisește o singură biserică "sfântă, sobornicească (adică universală) și apostolească". Îmi pare rău pentru habotnicii noștri, dar Sfinții Petru și Pavel au murit la Roma, unde odihnesc moaștele lor, nu la Tomis sau în Moldova.

- Schisma e o imensă tristețe, dar nu s-au rupt catolicii din Ortodoxie, nici ortodocșii din Biserica Universală, ci Biserica lui Hristos s-a rupt în două, din nevrednicia, ispitele și orgoliile tuturor. Fiecare crede(a) că celălalt e eretic. Din nefericire, și noi, ortodocșii, am pierdut ceva din catolicitatea (universalitatea) Bisericii Lui Hristos, și catolicii au pierdut ceva din ortodoxie prin câteva inovații de care se puteau lipsi. Nu insist.

- Unificarea datei Paștilor e un gest simbolic, dar necesar din punct de vedere calendaristic și din punct de vedere strict logic (e absurd să sărbătorești același eveniment la date diferite, și e incoerent să sărbătorești Crăciunul "pe nou" și Paștele "pe vechi"). Aceasta nu înseamnă că ortodocșii trec la catolicism sau invers (aici preoții ar face bine să-și catehizeze, nu să-și fanatizeze poporul care le-a fost încredințat spre păstorire). De altfel, nici nu e obligatoriu să se adopte calculul catolic mai degrabă decât cel ortodox; se poate stabili chiar o duminică fixă, comună. E pur și simplu un gest de normalitate, de deschidere a celor două Biserici surori (pe care unii le-ar vrea inamice – gândiți-vă și voi cine e părintele vrajbei!) una către cealaltă. Altminteri, habar n-am dacă ne va prinde A Doua Venire uniți, sau și mai dezbinați, inclusiv prin grija istericilor și habotnicilor.

Pace și bunăvoire tuturor. Și încercați ca prim reflex să vă informați, nu să vă inflamați!”, e mesajul postat de Adrian Papahagi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.