Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Ţuţuianu: Voi face tot ceea ce trebuie asfel încât controlul SRI să fie real, efectiv

adrian tutuianu

Preşedintele comisiei parlamentare de control a SRI Adrian Ţuţuianu a declarat, luni, că va face tot ceea ce trebuie ca acest control asupra Serviciului Român de Informaţii să fie "real, efectiv", arătând că a discutat în acest sens cu liderul PSD, Liviu Dragnea. "Este un lucru care mă preocupă şi pe mine, lumea politică şi societatea românească. Vă asigur că voi face tot ceea ce trebuie pentru ca acest control (al SRI - n.r.) să fie real, efectiv, în limitele prevăzute de actele normative în vigoare. Avem trei reglementări de bază: legea securităţii naţionale, legea SRI şi Hotărârea Parlamentului 30 din 1993. Cele trei acte normative reglementează foarte clar care sunt atribuţiile", a afirmat Ţuţuianu.

Ţuţuianu a spus, răspunzând unei întrebări, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a rugat să sprijine un control real asupra SRI. "Nu numai că am avut o discuţie cu preşedintele partidului, care m-a rugat să vin să sprijin un control real asupra SRI, a fost o discuţie desfăşurată între doi colegi, ne-am stabilit foarte precis două lucruri: pe de o parte, ca acest control să fie efectiv, pe de alta, trebuie create toate condiţiile ca SRI să funcţioneze în limitele stabilite de reglementarea legală", a adăugat Ţuţuianu.

Întrebat dacă a avut a avut sentimentul că i-a fost interceptat telefonul, Ţuţuianu a răspuns: "Asta sigur că s-a întâmplat. Când eşti preşedinte de Consiliu Judeţean, când eşti lider de organizaţie politică, sunt situaţii care au reclamat acest lucru, poate sau nu, nu am suficiente informaţii".

El a menţionat o situaţie în 2012, când a fost implicat într-un dosar şi i-a fost ascultat telefonul. "În anul 2012, a existat un dosar disjuns dintr-o altă cauză, care mă privea pe mine. Vă spun astăzi că a fost soluţionat. Cu ocazia asta, sigur că au fost interceptate telefoanele mai multor lideri politici de atunci. (...) Am o situaţie în care am fost informat (că telefonul a fost ascultat - n.r.). Legea securităţii naţionale spune că atunci când s-a încetat o urmărire şi nu au existat indicii, există obligaţia, de regulă a Parchetului, să-ţi comunice acest lucru, menţionând perioada, numărul de telefon, mijloacele care au fost folosite. Nu vreau să intru în detalii", a explicat Ţuţuianu.

Totodată, el a spus, referitor la faptul că a fost ales preşedinte al comisiei de control al SRI, că are o experienţă juridică importantă, precizând că a fost senator şi preşedinte de Consiliu Judeţean. "Eu am o experienţă juridică importantă. Sunt absolvent al Facultăţii de Drept, am ocupat funcţii importante, am fost senator şi secretar al Biroului permanent al Senatului în mandatul 2008-2012, am condus Consiliul Judeţean timp de patru ani la Dâmboviţa şi experienţa acumulată, pregătirea juridică sunt argumente", a susţinut Ţuţuianu, menţionând, de asemenea, că a urmat un curs la Colegiul Naţional de Apărare, conform Agerpres.

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat luni, cu majoritate de voturi, componenţa Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Comisia va fi condusă de senatorul Adrian Ţuţuianu - preşedinte, propus de PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.