Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Wiener CRITICĂ bugetul pentru 2022: Va fi foarte probabil un compromis; fără viziune, cu cârpeli şi rectificări 'salvatoare'

Inquam Photos / George Calin
Adrian Wiener

Deputatul USR Adrian Wiener susţine că bugetul de stat pentru 2022 va reprezenta "foarte probabil" un compromis "fără viziune", cu "cârpeli" şi "rectificări", expresia unei "coaliţii de conjunctură", anunță Agerpres.

"Bugetul pentru 2022 va fi foarte probabil un compromis; fără viziune, cu cârpeli şi rectificări 'salvatoare'; expresia unei coaliţii de conjunctură la intersecţia unor crize acute pe fondul crizei perpetue numite România. Nota de plată a populismului bugetar, a lipsei de responsabilitate fiscală riscă să accentueze deficitele (bugetar, comercial, structural), să accentueze inflaţia, să crească datoria publică (ajunsă deja la aproape 50% din PIB) şi în ansamblu să crească povara pe umerii generaţiilor viitoare", a scris deputatul, luni, pe Facebook.

Potrivit acestuia, social-democraţii doresc creşterea pensiilor cu 10% şi a alocaţiilor cu 20%, având un impact de aproximativ 13 miliarde de lei (1,1% din PIB), în timp ce PNL vrea să aloce 7% din PIB investiţiilor, "fără vreo creştere de taxe şi impozite şi fără eliminarea vreuneia din numeroasele facilităţi sau exceptări fiscale".

Wiener a amintit că România se află în procedură de deficit excesiv, având de urmat un calendar asumat de reducere a acestuia la aproximativ 7% în prezent până la 3% în 2024.

"Creşterea economică se bazează în mare parte pe consum (consum acoperit din importuri), pentru care motorul este de cele mai multe ori creditul. Inflaţia se află în vrie (prognozată de BNR la 7,5% pentru sfârşitul anului). Avem o creştere a costurilor împrumuturilor externe - România se împrumută de pe piaţa externă la cea mai mare dobândă din UE, 4%. România are cel mai mare grad de evaziune fiscală din UE ('optimizări' fiscale, fraude, insolvenţe artificiale, falimente, erori administrative). În acelaşi timp, avem cel mai mic grad de colectare a veniturilor bugetare din Europa (exemplu: 34,9% din veniturile din TVA sunt pierdute)", a explicat parlamentarul USR.

El a adăugat că o creştere a veniturilor, asanarea sărăciei şi a inechităţilor nu sunt posibile fără creşterea colectării la buget şi fără reducerea cheltuielilor de funcţionare "a unui stat-povară". În opinia sa, România are nevoie "ca de aer" de reformă fiscală şi administrativă, de reforma statului.

"Această reformă înseamnă desfiinţarea multora dintre sutele de agenţii, institute şi academii, eliminarea pensiilor speciale, profesionalizarea administraţiei şi implementarea adevăratei guvernanţe corporatiste. E foarte puţin probabil ca această reformă să fie făcută de o clasă politică nereformată şi sub presiunea discursului de extremă dreaptă, din ce în ce mai palpabil în spaţiul public. Cele două partide aflate la guvernare comunică ceea ce doreşte să audă electoratul propriu (unii pensii, ceilalţi investiţii şi predictibilitate), în timp ce sunt preocupate doar de satisfacerea propriilor baroni: cu greu au acceptat prorogarea pensiilor speciale ale primarilor, urmează să finanţeze proiecte majore cu bani alocaţi fără criterii sau evaluare", a afirmat Adrian Wiener.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.