Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adriana Săftoiu pune degetul pe rană, după rezultatelele testelor PISA: Am aruncat elevii în apă fără ca bazinul să aibă apă

adriana saftoiu

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a afirmat, marți, că la viitorul test PISA va fi la fel, cât timp nu se schimbă spiritul din scoala românească. ”Nu elevii sunt vinovați că nu știu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiți”, a adăugat fostul consilier prezidențial.

Citește și: Adrian Năstase îndeamnă PSD să declanșeze RĂZBOIUL TOTAL împotriva lui Klaus Iohannis

”Rezultatele testelor PISA sunt de ani buni la fel. România ocupă mereu un loc modest. Și e normal să fie așa. Pentru că elevii noștri nu sunt învățați în spiritul testelor PISA. Iau doar proba "citire", respectiv înțelegerea unui text. De exemplu, acum ceva ani au avut de interpretat o dietă de slăbire și, în alt an, o etichetă de biscuiți. Ca să poți interpreta, citi aceste subiecte, presupune să știi să faci corelare de informații, între chimie, biologie, anatomie etc. La noi, copiii nu învață făcând corelare între informații, între materii. Ei sunt învățați să repete pe de rost niște lecții. Nu mă miră deloc că nu reușim să facem saltul. Nu știu cum a sunat subiectul de acum, dar e limpede că îi aruncăm în “apă” fără ca bazinul să aibă apă. La viitorul test PISA va fi la fel, cât timp nu se schimbă spiritul din scoala românească. Nu elevii sunt vinovați că nu știu să citească eticheta de pe pachetul de biscuiți”, a scris pe Facebook Adriana Săftoiu.

Ea mai precizează că PISA nu măsoară performanța unui anumit curriculum şcolar, ci ceea ce ştiu şi pot face elevii în mod practic, la finalul învăţământului obligatoriu, abilitatea lor de a înțelege propriul proces de cunoaştere şi propriile experienţe de învăţare.

Aprecierile parlamentarului liberal vin după ce raportul PISA arată că 59% dintre elevii români pot înțelege un text de mărime medie și doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la științe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanță. Raportul PISA clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.