Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aeroportul din insula La Palma s-a redeschis după erupţia vulcanică din Canare

Mclvor Times
Cumbre Vieja vulcan

Aeroportul din insula spaniolă La Palma, din arhipelagul Canarelor, s-a redeschis duminică, la 24 de ore după ce a fost închis din cauza norului imens de cenuşă emanat de vulcanul Cumbre Vieja, a anunţat compania care gestionează aeroporturile spaniole (Aena), potrivit AFP.

Datorită lucrărilor de "curăţare a cenuşii" efectuate în timpul nopţii, "aeroportul din La Palma este din nou operaţional", a precizat Aena pe contul său de Twitter. Prin urmare, zborurile se pot relua "cu acordul prealabil" al autorităţilor de control al traficului aerian, a adăugat aceasta.

Operatorul aeroportuar spaniol recomandă totuşi călătorilor să consulte compania aeriană cu care vor călători pentru a se informa despre situaţia zborului lor înainte de a merge la aeroport.

Aeroportul din La Palma a fost închis sâmbătă din cauza acumulării de cenuşă pe piste. Decizia a dus la formarea unor cozi lungi în portul din Santa Cruz de La Palma, călătorii încercând să plece cu feribotul către insulele vecine, inclusiv spre Tenerife.

Închiderea aeroportului din La Palma a coincis cu o intensificare generală a activităţii vulcanului Cumbre Vieja, care a intrat în erupţie duminica trecută.

Această situaţie a condus la evacuarea unei alte părţi a insulei sâmbătă, numărul rezidenţilor nevoiţi să îşi părăsească casele în ultima săptămână depăşind în prezent 6.200.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Copernicus, sistemul european de măsurători geospaţiale, lava a distrus până acum 461 de clădiri - dintre care 41 în ultimele 24 de ore - şi a acoperit 212 hectare de teren de pe această insulă a cărei principală activitate economică este cultivarea bananelor.

Până în prezent nu au fost raportate răniri grave sau decese în urma erupţiei vulcanului, însă aproximativ 15% din recolta de banane de pe insulă ar putea fi afectată, punând în pericol mii de locuri de muncă.

Cele două erupţii anterioare din La Palma au avut loc în 1971 şi 1949, soldându-se în total cu trei decese, dintre care două prin inhalare de gaz, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.