Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 4,5%

Agerpres.ro
Institutul Naţional de Statistică ins

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut cu 4,5% în primul semestru al anului în curs, faţă de acelaşi interval din 2021, conform datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În marja creşterii cifrei de afaceri ca serie brută s-au consemnat rezultate pozitive în: comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+8,4%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+5,6%), comerţul cu autovehicule (+2,9%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+2,8%).

Raportat la primele şase luni ale anului trecut, în 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,8%, conform Agerpres.

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 36,7% mai mare, de la an la an, influenţată de majorarea afacerilor din: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+42,7%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+39,7%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+30,7%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+22,5%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+21,2%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, a consemnat o cifră de afaceri în creştere cu 40%, în semestrul I din 2022 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Potrivit sursei citate, la nivel comparativ iunie vs mai 2022, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, au crescut atât ca serie brută (+0,3%), cât şi ca serie ajustată (+0,4%).

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, datele INS relevă un salt al afacerilor de 4,9%, ca serie brută, respectiv de 1,6%, ca serie ajustată.

De asemenea, în iunie 2022, comparativ cu iunie 2021, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut ca serie brută cu 0,8%, datorită comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,8%), comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+1,4%) şi comerţului cu autovehicule cu (+0,9%). Pe de altă parte, activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 2,3%, raportat la perioada de referinţă.

Afacerile din acelaşi domeniu, dar ca serie ajustată, s-au diminuat cu 1,6%, faţă de luna iunie 2021.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au înregistrat, în luna iunie 2022, o cifră de afaceri cu 26% mai mare comparativ cu luna iunie 2021, ca serie brută, precum şi o majorare cu 30,4%, ca serie ajustată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.