Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat cu aproape 26% în primele zece luni

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu aproape 26%, în primele zece luni ale anului în curs, comparativ cu intervalul similar din 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri.

În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2021, pe serie brută s-a consemnat creşterea cifrei de afaceri la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+40,2%), comerţul cu autovehicule (+28,1%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+22,6%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+20,3%), potrivit Agerpres.

De asemenea, raportat la intervalul de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 24,6%.

În acelaşi timp, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 38,7% mai mare faţă de primele zece luni din anul anterior, influenţată de creşterea cifrei de afaceri în: activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+42,9%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+34,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+33,5%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+29,8%) şi activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+25,5%).

Ca serie ajustată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a consemnat afaceri cu 36,1% mai mari, de la an la an.

Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2021 faţă de septembrie 2021, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a scăzut 0,5%, ca serie brută, ca urmare a activităţilor înregistrate în: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-11,2%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-6,2%) şi comerţul cu autovehicule (-0,2%). Pe de altă parte, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut cu 2,6%.

Datele INS relevă faptul că afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată, s-au diminuat cu 0,1%, la nivel comparativ.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, în luna octombrie 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 21,5%, în urma diminuărilor din activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-25,6%), jocurilor de noroc şi altor activităţi recreative (-17,8%) şi serviciilor de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-17,5%). În schimb, creşteri au înregistrat: activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+2,3%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+0,8%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată, a scăzut cu 5,8%, în octombrie 2021 vs septembrie 2021.

Raportat la perioada octombrie 2021 - octombrie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, a crescut atât ca serie brută (+10,1%), cât şi ca serie ajustată (+13,5%).

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 31,7% mai mare, iar ca serie ajustată cu 48,6% peste nivelul din octombrie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.