Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordonanță privind prețurile la energie creează haos: AFEER face scandal și cere autorităților să revină asupra OUG

energie

„În loc să facă ordine și să soluționeze probleme, noua OUG creează haos și lovește în toți operatorii pieței de energie, periclitând securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor”, afirmă președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, care vere revizuirea OUG privind prețurile la energie, anunță mediafax.

AFEER solicită autorităților să se revină asupra Ordonanței, acolo unde sunt neclarități, și - în cadrul consultărilor cu participanții la piață - să se găsească acele soluții care să asigure o bună funcționare a pieței de energie, a operatorilor și sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă.

Membrii Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER consideră „absolut inoportune, contraproductive și nocive” unele dintre modificările adoptate de Guvern la OUG 27/2022.

„Noua OUG 119/2022, un act normativ menit să guverneze piața de energie, cu impact major asupra acesteia, a fost făcută în mare grabă, fără o consultare reală a participanților la piață. Membrii AFEER sunt de acord că OUG 27/2022 trebuia modificată, având în vedere problemele pe care le-a creat atât asupra industriei energetice, cât și a consumatorilor, precum și asupra bugetului de stat. Modificările aveau ca scopuri principale, pe de o parte, găsirea unui echilibru intre veniturile la buget si decontările necesare schemei de sprijin, iar, pe de altă parte, calmarea creșterii prețurilor pe piața angro. În schimb, noua OUG 119/2022 nu numai că nu rezolvă problemele, ci le adâncește și creează altele noi, suplimentare. Prin aceste modificări nu doar că nu se acordă sprijin pentru toți consumatorii, așa cum s-a dorit încă de la implementarea primei scheme de ajutor (având în vedere că se reduce numărul beneficiarilor schemei de sprijin pentru plata facturilor), dar, mai mult, se lovește în toți operatorii din piață: producători, furnizori, traderi, fără a ține cont de realitățile din practică”, potrivit unui comunicat de oresă.

Membrii AFEER își exprimă și „dezacordul față de graba cu care au fost elaborate și adoptate modificările la OUG 27/2022”, în condițiile în care, pe 9 septembrie, va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Energiei, la care vor participa miniștrii Energiei din cele 27 țări membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a se discuta despre soluțiile la actuala criză.

Membrii AFEER afirmă că preţurile energiei în Europa deja au început să se calmeze, în urma declarațiilor că se accelerează eforturile de a atenua o criză, care ameninţă să provoace recesiune în toată regiunea.

“În loc să facă ordine și să soluționeze probleme, noua OUG creează haos și lovește – prin măsurile adoptate – în toți operatorii pieței de energie. Dorim să fim bine înțeleși: nu suntem împotriva taxării unor venituri extraordinare, înțelegem necesitatea contribuției de solidaritate în cazuri punctuale ale unor câștiguri ieșite din tipar. Ce nu înțelegem este lipsa totală de transparență, modul în care s-a elaborat și aprobat acest act normativ, care guvernează piața de energie. Sunt multe prevederi neclare în actul normativ cu un mare impact negativ asupra activității furnizorilor, traderilor și producătorilor, și care, în final periclitează securitatea aprovizionării cu energie a consumatorilor din România”, afirmă Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER.

Membrii AFEER apreciază că potrivit noilor prevederi, ANRE analizează și aprobă deconturile către furnizori, dar, în actul normativ, nu este specificat un termen clar până la care Ministerul Energiei trebuie să facă plățile.

„Astfel, plățile sunt incerte, în timp ce furnizorul va trebui să plătească la timp producătorilor, transportatorilor, distribuitorilor, precum și bugetului statului. Totodată, OUG prevede si că valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat pentru energia electrică este de 1300 lei/MWh , în condițiile în care chiar dacă există contracte încheiate în perioada anterioară cu prețuri mai mici, in ultima perioadă prețurile din piață au fost substanțial mai mari și există un risc major de pierderi pentru furnizori. De asemenea se complică și mai mult factura emisă către clientul final! O factură și așa destul de greu de deslușit. Noua Ordonanță face absolut improbabile investițiile, pentru că nu vor putea fi încheiate PPA-urile, atât de mult așteptate. Un producător ce dorește să investească în noi surse de generare a energiei va căuta finanțare la bănci, dar va avea nevoie de garanții pentru credit, cea mai utilizată garanție fiind reprezentată de contractele bilaterale pe termen lung de tip PPA”, se precizează în comunicat.

În acest context, AFEER solicită autorităților să se revină asupra Ordonanței, „acolo unde sunt neclarități, și - în cadrul consultărilor cu participanții la piață - să se găsească acele soluții care să asigure o bună funcționare a pieței de energie, a operatorilor și sprijinul atât de necesar consumatorilor în această perioadă, în conformitate cu reglementările naționale și comunitare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.