Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistanul, în faţa unei crize umanitare pe măsură ce se apropie termenul-limită al evacuărilor

aeroportul din Kabul, Afganistan

Ţările vecine Afganistanului ar trebui să-şi deschidă frontierele terestre pentru a permite mai multor afgani să plece, a declarat miercuri un diplomat dintr-o ţară membră a NATO, în timp ce organizaţiile umanitare avertizează asupra unei crize umanitare iminente sub regimul taliban, relatează Reuters.

"Iranul, Pakistanul şi Tadjikistanul ar trebui să extragă mai multe persoane din Afganistan, utilizând fie rute aeriene, fie terestre", a afirmat diplomatul citat, cu sediul la Kabul, subliniind că "este vital ca aceste rute aeriene şi terestre să fie folosite foarte rapid", potrivit agerpres.ro.

Riscurile de foamete, maladii şi persecuţii sunt în creştere pentru milioanele de persoane care vor rămâne în Afganistan după ce perioada evacuărilor se va fi încheiat, avertizează organizaţii umanitare. Preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA sunt pe cale să încheie evacuările până în 31 august, dar nu a exclus posibilitatea prelungirii termenului.

"Situaţia este explozivă după ani de secetă, de conflict, de degradare economică, agravate şi de pandemia de COVID-19", declară, de la Doha, David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite, lansând un apel comunităţii internaţionale să doneze 200 milioane de dolari pentru ajutoare alimentare necesare Afganistanului.

"Numărul persoanelor care se îndreaptă spre foamete a crescut în prezent la 14 milioane", susţin el.

Uniunea Europeană a declarat că intenţionează să crească de patru ori ajutorul acordat Afganistanului, încercând să coordoneze furnizarea acestuia cu Naţiunile Unite, precum şi să obţină garanţii de securitate pe teren.

Comisarul ONU pentru drepturile omului a declarat că a primit informaţii credibile despre încălcări grave comise de talibani în Afganistan, între care "execuţii sumare" asupra unor civili şi a unor forţe de securitate care se predaseră. Talibanii susţin că vor investiga orice raportări despre astfel de atrocităţi.

Diplomatul NATO, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, afirmă că numeroase organizaţii umanitare internaţionale caută cu disperare să-şi transfere angajaţii afgani în ţările vecine.

Zeci de mii de afgani se înghesuie pe aeroportul din Kabul de teama persecuţiilor talibanilor care au preluat puterea în Afganistan, cei mai norocoşi dintre ei asigurându-şi un loc în avioane, zborurile fiind organizate în principal de guverne occidentale care au evacuat până în prezent circa 70.000 de persoane.

Talibanii au declarat că toate evacuările străinilor din ţară trebuie finalizate până în 31 august, cerând SUA să înceteze să mai îndemne afganii cu înaltă calificare să părăsească ţara.

Gruparea islamistă, care a preluat controlul capitalei Kabul la 15 august, le-a transmis afganilor care se îmbulzesc pe aeroport cu speranţa îmbarcării în vreunul din avioanele care pleacă, că nu au de ce să se teamă, îndemnându-i să se întoarcă la casele lor.

"Le garantăm securitatea", a afirmat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid într-o conferinţă de presă marţi la Kabul, el fiind perceput - conform presei internaţionale - ca reprezentând aripa moderată a mişcării islamiste, compusă din zeci de facţiuni, dintre care unele extrem de radicale.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, într-un discurs televizat, că SUA respectă ritmul evacuării trupelor din Afganistan pentru a finaliza retragerea până pe 31 august, conform planificării.

În afirmaţii difuzate de Casa Albă, preşedintele american a spus că SUA sunt într-o cursă contracronometru pentru a respecta termenul de 31 august, în timp ce îngrijorările cresc faţă de riscul unor atacuri din partea militanţilor islamişti.

"Cu cât vom termina mai repede, cu atât mai bine!", a spus Biden. "Fiecare zi de operaţiune reprezintă un risc suplimentar pentru trupele noastre", a adăugat el.

Doi responsabili americani, exprimându-se sub rezerva anonimatului, au declarat că există o îngrijorare crescândă cu privire la riscul unor atentate sinucigaşe pe aeroportul din Kabul din partea grupării jihadiste Statul Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.