Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Află ce boală se tratează cu iod radioactiv

Radu Pop
ioodoterapie sanador

Terapia cu iod radioactiv este o metodă modernă de tratament, care se bazează pe faptul că țesutul tiroidian este singurul din organism care absoarbe iodul. Astfel, se administrează iod radioactiv pentru a ținti exclusiv celulele tiroidiene, atunci când acestea s-au transformat malign, pentru a le distruge, fără a cauza leziuni altor celule din corpul uman.

Iodoterapia este o terapie revoluționară, care se bazează pe capacitatea celulelor tiroidiene de a capta și reține preferențial moleculele de iod din sânge. În mod normal, tiroida utilizează iodul pentru a produce hormonii tiroidieni (T3 și T4), cu rol în reglarea metabolismului și a funcțiilor vitale ale organismului.

Cancerul de tiroidă este o afecțiune oncologică gravă, însă, datorită progresului medicinei moderne, vindecarea poate fi obținută în foarte multe cazuri. Tratamentele eficiente, în ordinea corectă, și accesul din ce în ce mai ușor la cele mai bune servicii de specialitate oferă pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular) șanse excelente de supraviețuire.

Aplicată ca etapă obligatorie în tratamentul cancerului tiroidian diferențiat, după tratamentul chirurgical, iodoterapia limitează răspândirea celulelor canceroase, distruge eventualele celule tiroidiene canceroase restante și metastazele de la nivelul nodulilor limfatici sau din alte regiuni din corp.

Doza de iradiere nu este standard. În funcție de particularitățile clinico-biologice, de diagnostic, de stadiul bolii și de rezultatul investigațiilor de specialitate, medicul de medicină nucleară stabilește dozele de radioactivitate pe care trebuie să le primească pacientul. Pentru siguranța și reușita tratamentului, tratamentul este administrat în echipă, în strânsă colaborare cu medicul endocrinolog.

Pentru managementul optim al bolilor oncologice, inclusiv pentru cancerul glandei tiroide, este necesară o abordare integrată multidisciplinară, prin care pacientul să beneficieze de expertiza și experiența medicilor din mai multe specialități conexe. În cazul cancerului de tiroidă, din această echipă trebuie să facă parte medici endocrinologi, de medicină nucleară, chirurgi specializați în chirurgia endocrină cervicală, oncologi, radioterapeuți și nu numai.

Secția de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR asigură terapia cu iod radioactiv pentru pacienții cu indicație în acest sens, în condiții de confort și siguranță maximă. Secția oferă condiții speciale de izolare (saloane special amenajate, pereți cu conținut de plumb), dotări performante și un personal medical cu experiență, care monitorizează atent pacientul pe toată durata tratamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.