Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aflată sub asediul Rusiei, Ucraina primește teme de casă de la ONU: Să lupte activ împotriva corupției

UNDP

Ucraina trebuie, în propriul interes, să lupte activ împotriva corupţiei în perspectiva unui aflux masiv de ajutoare pentru reconstrucţie, afirmă şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, potrivit Agerpres.

Lupta împotriva corupţiei, endemică în această ţară chiar de dinainte de război, "împiedică furtul propriului popor", a declarat el pentru AFP, în cadrul Conferinţei de la Lugano.

Această conferinţă le-a permis liderilor ucraineni şi aliaţilor lor să traseze, luni şi marţi, liniile unei viitoare reconstrucţii a ţării, răvăşită de armata rusă.

"Până la urmă, corupţia este un furt - asupra dezvoltării naţionale, asupra Trezoreriei şi, în esenţă, asupra poporului", a insistat Steiner.

El a reamintit că una dintre competenţele PNUD, prezent de decenii în Ucraina, dar care a fost nevoit să îşi revizuiască priorităţile odată cu războiul şi cu valul de persoane strămutate şi refugiate, este "buna guvernare".

"Avem sisteme de susţinere a anticorupţiei pe care le furnizăm guvernelor, însă o facem doar la invitaţia lor", a explicat el.

Este "în interesul Ucrainei să fie considerată pro-activă în acest domeniu", deoarece există "o cantitate importantă de finanţări care vor veni din străinătate" pentru a sprijini ţara.

La Lugano, Denis Şmigal, premierul Ucrainei, a promis "nu doar că vom combate corupţia, dar o vom face imposibilă", în special datorită "digitalizării, pentru a limita la maxim intermediarii umani care ar putea ceda tentaţiei".

În opinia lui Achim Steiner, PNUD poate "foarte rapid să întărească această încredere în capacitatea Ucrainei de a gestiona asta" şi "nivelul de încredere pe plan internaţional".

Pentru a face acest lucru, agenţia ONU se poate sprijini pe "colaborarea sa cu Ucraina asupra unor subiecte precum responsabilitatea, transparenţa, utilizarea tehnologiilor digitale pentru platformele de guvernare electronică".

În raportul său pe 2021 privind percepţia publică asupra corupţiei, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 122 din 180. Este o poziţie mai bună decât în 2014 (locul 142) şi mai bună decât a Rusiei (136), dar încă departe de cele ale vecinilor săi membri ai Uniunii Europene, unde cea mai prost plasată, Bulgaria, se află pe poziţia a 78-a.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.