Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud devine loc de bătălie pentru SUA și Rusia! Serghei Lavrov îi avertizează pe americani: 'Să-și vadă de treburile lor!'

Operation World
Africa de Sud

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reproșat SUA că "se amestecă" în afacerile Africii de Sud și i-a cerut emisarului american în această țară "să-și vadă de treburile sale", în urma acuzațiilor potrivit cărora Africa de Sud a furnizat arme și muniții Rusiei anul trecut, informează CNN.

  • Context: Într-o dezvăluire explozivă făcută luna trecută, ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a declarat presei sud-africane că este convins că guvernul său "a încărcat arme și muniții" pe o navă cargo rusă "între 6 și 8 decembrie 2022". "Mi-aș paria viața pe acuratețea acestei afirmații", a adăugat Brigety, declanșând o anchetă independentă a autorităților locale cu privire la aceste acuzații.

Lavrov, care se află într-un turneu african pentru a consolida relațiile bilaterale ale țării sale cu continentul, a abordat acuzațiile lui Brigety în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri în Mozambic, afirmând că relațiile Rusiei cu Africa de Sud sunt conforme cu dreptul internațional. "Dacă ambasadorul american sau orice alt ambasador de peste mări a crezut că a văzut ceva, ar trebui să își vadă de treaba lor și să nu se implice în afacerile altora", a declarat Lavrov, citat de ministerul rus de externe, răspunzând la întrebări în cadrul conferinței de presă de miercuri din capitala Mozambicului, Maputo.

Africa de Sus, relații complicate

Guvernul sud-african a fost intens criticat pentru poziția sa față de invazia Rusiei în Ucraina și s-a abținut în mod obișnuit de la voturile de condamnare a Rusiei în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

În timp ce conducerea sud-africană a declarat în mod repetat că este neutră în conflict și a cerut frecvent o soluționare negociată, acțiunile sale au fost supuse unui control din ce în ce mai atent din partea puterilor occidentale.

În luna februarie a acestui an, Africa de Sud a convocat jocuri de război naval în largul coastelor sale, incluzând atât armata rusă, cât și cea chineză.

Urmează summitul BRICS

La sfârșitul acestui an, Africa de Sud va găzdui summitul BRICS, o grupare formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Președintele rus Vladimir Putin a fost invitat la acest summit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.