Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud îşi închide ambasada în Nigeria, de teama represaliilor xenofobe

xenofob

Pretoria şi-a "închis temporar" misiunile diplomatice în Nigeria, în urma unor "ameninţări" primite ca represalii pentru violenţele xenofobe mortale din ultimele zile în Africa de Sud, unde situaţia a continuat să se normalizeze joi, relatează France Presse potrivit Agerpres.

La Johannesburg, principalul oraş sud-african şi epicentrul recent al jafurilor şi atacurilor, noaptea de miercuri spre joi a fost relativ liniştită, cu excepţia jafurilor într-un supermarket din marea suburbie Katlehong. Nu au fost semnalate imediat alte incidente majore.

Poliţia şi-a întărit efectivele în încercarea de a pune capăt violenţelor care au izbucnit duminică seară la Johannesburg înainte de a se răspândi în capitala Pretoria. Zeci de magazine, în mare parte deţinute de străini, au fost jefuite şi camioane arse în provincia KwaZulu-Natal (est).

Potrivit unui ultim bilanţ al poliţiei joi, cel puţin şapte persoane au fost ucise şi peste 400 arestate. Naţionalitatea victimelor încă nu a fost comunicată.

Aceste atacuri au provocat indignare în mai multe ţări africane, unde violenţele împotriva intereselor sud-africane au continuat.

Ca răspuns, Pretoria şi-a închis temporar misiunile diplomatice în Nigeria.

"După ce am primit informaţii şi ameninţări din partea nigerienilor, am decis să închidem temporar" ambasada din Abuja şi consulatul din Lagos, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-african al Afacerilor Externe, Lunga Ngqengelele.

Proprietarul unei companii aeriene nigeriene private s-a oferit să evacueze nigerieni la bordul unui avion pus la dispoziţie gratuit, a anunţat la rândul său Ministerul Afacerilor Externe nigerian.

Violenţele xenofobe au provocat tensiuni diplomatice puternice între cei doi giganţi africani, Africa de Sud şi Nigeria.

Miercuri, Abuja a decis să boicoteze Forumul Economic Mondial Africa, ce se desfăşoară în această săptămână la Cape Town, capitala parlamentară sud-africană.

În restul continentului, furia împotriva intereselor sud-africane a continuat să se manifeste joi.

În Republica Democratică Congo, consulatul sud-african şi un magazin al unei firme sud-africane au fost atacate la Lubumbashi (sud-est), al doilea oraş ca mărime din ţară.

Mai multe ţări şi personalităţi africane şi-au exprimat îngrijorarea.

"Incidentele în curs în Africa de Sud ne privesc pe toţi", a reacţionat preşedintele Senegalului, Macky Sall. "Pentru unitatea continentului şi pentru respectul înţelepciunii africane, invit la o detensionare între ţările şi popoarele africane", a adăugat el.

Africa de Sud, principala putere industrială a continentului, este frecvent scena violenţelor xenofobe, alimentate de rata ridicată a şomajului (29%) şi sărăcie.

În 2015, şapte persoane au fost ucise în timpul jafurilor vizând magazine deţinute de străini la Johannesburg şi Durban (est). În 2008, revoltele xenofobe au ucis 62 de persoane în ţară

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.