Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Africa de Sud organizează o reuniune virtuală a BRICS pentru a discuta despre Gaza

Operation World
Africa de Sud

Africa de Sud va prezida marţi o reuniune extraordinară în format virtual a grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) 'cu privire la situaţia din Gaza şi din Orientul Mijlociu', a anunţat luni preşedinţia de la Pretoria într-un comunicat, transmite AFP.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, 'în calitate de preşedinte al grupului satelor BRICS', convoacă 'o reuniune comună extraordinară' pentru marţi, ora 12.00 GMT, potrivit Agerpres.

Kremlinul a anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin va lua parte la reuniune.

Vor participa, de asemenea, şefii celorlalte state BRICS, precum şi liderii ţărilor invitate, la summitul din august de la Johannesburg, să se alăture în ianuarie grupului: Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Etiopia, Emiratele Arabe Unite şi Iran.

Africa de Sud a cerut vineri, împreună cu alte patru state, o anchetă a Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la războiul actual din Gaza.

Ramaphosa va deschide reuniunea de marţi, la care fiecare dintre celelalte state, membre ale BRICS sau invitate, va lua ulterior cuvântul, mai precizează comunicatul de la Pretoria.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va participa şi el la reuniune, la finalul căreia liderii 'ar urma să adopte o declaraţie comună cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, în particular la Gaza'.

Guvernul de la Pretoria a anunţat la începutul lunii că îşi recheamă pentru consultări diplomaţii aflaţi la post în Israel, pentru a-şi 'semnala îngrijorarea' faţă de 'atrocităţile' comise, potrivit lui, de Israel în Gaza.

Pretoria este de multă vreme un apărător fervent al cauzei palestiniene, Congresul Naţional African, partidul la putere de la instalarea democraţiei în ţară, făcând adesea paralele cu propria sa luptă istorică împotriva apartheidului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.