Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agent elvețian, judecat pentru spionarea fiscului german

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

La Frankfurt a început miercuri procesul unui cetăţean elveţian inculpat pentru spionarea fiscului german, într-un dosar în care autorităţile elveţiene sunt suspectate de Berlin că au vrut să obstrucţioneze lupta împotriva fraudei fiscale, relatează AFP, conform agerpres.ro

Procesul cetăţeanului elveţian de 54 de ani, identificat pentru moment ca Daniel M. şi care riscă până la cinci ani de închisoare, ar urma să dureze până la mijlocul lunii decembrie. 

Povestea uimitoare a acestui spion, fost poliţist arestat în Germania în aprilie şi încarcerat de atunci, a stârnit proteste la Berlinul, unde ministrul de externe german Sigmar Gabriel a denunţat un caz "nemaivăzut". 

Între iunie 2011 şi februarie 2015, Daniel M. ar fi spionat pentru serviciile de informaţii elveţiene administraţia fiscală a regiunii germane Renania de Nord-Westfalia (vest), încercând să identifice contribuabilii care îşi ascunseseră averi în Elveţia pentru a se sustrage impozitării. 

Acest land, cel mai populat din Germania, se află în fruntea eforturilor de sancţionare a evazioniştilor. În acest scop, administraţia a achiziţionat începând din 2006 CD-uri şi stick-uri USB conţinând informaţii bancare despre germanii care avea conturi în bănci elveţiene. 

Procurorul îi reproşează în special lui Daniel M. că a colectat şi apoi transmis Bernei informaţii despre inspectorii fiscului german. 

Datorită acestor date, autorităţile elveţiene au lansat urmăriri judiciare şi au emis mandate de arestare împotriva a trei inspectori, acuzaţi că au cumpărat informaţii furate, respectiv CD-uri fiscale. 

Cazul a luat o amploare şi mai mare când la începutul lunii mai presa a scris că Daniel M. ar fi reuşit să recruteze o "cârtiţă" chiar în cadrul fiscului din Renania de Nord-Westfalia. 

"Serviciul de informaţii care l-a angajat i-a dat acest mandat la începutul lunii decembrie 2012", se poate citi în actul de acuzare consultat de publicaţia elveţiană Le Temps. 

Acest informator, rămas neidentificat, era însărcinat să furnizeze "informaţii direct de la sursă" despre colegii săi. 

Potrivit Ministerului de Finanţe german, Daniel M. ar fi primit aproximativ 100.000 de euro pentru serviciile sale, dintre care o parte ar fi fost transmisă complicilor săi. 

În paralel, Parchetul federal şi-a extins ancheta pentru spionaj la alţi trei cetăţeni elveţieni. Este vorba de agenţi ai Serviciului de informaţii al Confederaţiei (SRC), indicase cotidianul Süddeutsche Zeitung în luna august. 

Acest dosar nu a rămas fără consecinţe politice. Ambasadoarea Elveţiei în Germania a trebuit să meargă la Ministerul german al Afacerilor Externe la începutul lunii mai pentru a da explicaţii. 

Potrivit agenţiei de presă germane DPA, Daniel M. se află totodată în colimatorul justiţiei din ţara sa. Din 2015, Parchetul elveţian a deschis o anchetă cu privire la rolul său potenţial în furtul de informaţii despre clienţi ai unor bănci elveţiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.