Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă va ancheta acuzaţiile de refulare a migranţilor aduse de media

barca refugiaţi

Directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, a cerut marţi înfiinţarea unui comitet care să soluţioneze problemele de supraveghere pe mare ca urmare a acuzaţiilor aduse agenţiei de implicare în refularea ilegală a ambarcaţiunilor migranţilor spre porturile de origine din Turcia, informează dpa, potrivit AGERPRES.

La solicitarea comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, marţi a avut loc o şedinţă extraordinară a consiliului de administraţie al Frontex.

Leggeri a spus că ar trebui înfiinţat un comitet de evaluare care să discute aspecte cu caracter legal privind supravegherea frontierelor maritime externe de către Frontex.

Conform propunerii Frontex, comitetul va fi coordonat de Comisia Europeană, iar statele membre pot participa în mod voluntar.

"Orice acuzaţie de abatere sau încălcare a tratatelor internaţionale sau a drepturilor fundamentale în cadrul operaţiunilor comune coordonate de Frontex este tratată cu preocupare serioasă şi investigată cu atenţie", a spus Leggeri într-un comunicat.

Citește și: OFICIAL - Jumătate de țară este în scenariul ROȘU: în patru județe s-a depășit indicele 6

Refularea migranţilor înspre porturile de origine sau în apele internaţionale este ilegală în conformitate cu legislaţia internaţională şi europeană. Cu toate acestea, în ultimii ani, agenţia a fost acuzată în repetate rânduri că a colaborat cu autorităţile naţionale ale gărzilor de coastă în legătură cu astfel de refulări.

Luna trecută, o anchetă comună realizată de Bellingcat, Spiegel şi alte mass-media a constatat că Frontex a fost implicată activ sau prezentă la mai multe incidente petrecute la frontiera maritimă eleno-turcă începând din martie.

Într-un astfel de caz, o navă Frontex ar fi blocat o barcă plină de migranţi, apoi s-a îndepărtat fără a prelua oameni. Înregistrările video arată o navă de pază grecească care respinge barca înapoi spre Turcia.

Organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat în repetate rânduri Atena că permite refulări ilegale, acuzaţii negate de autorităţile elene.

Potrivit AFP, Comisia Europeană a declarat marţi că aşteaptă răspunsuri până la sfârşitul lunii de la Frontex cu privire la aceste acuzaţii.

Ylva Johansson a apreciat pe Twitter că reuniunea de marţi reprezintă un "început bun pentru ceea ce vreau să fie un proces transparent". "Comisia a cerut directorului executiv al Frontex Fabrice Leggeri să răspundă la întrebări înainte de următoarea şedinţă a consiliului de administraţie programată să se desfăşoare pentru la sfârşitul lunii noiembrie", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.