Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția Spațială Europeană rupe colaborarea cu Rusia: se plănuia trimiterea unui rover pe Marte

rover exomars

Agenţia Spaţială Europeană pune capăt cooperării cu Rusia în ceea ce priveşte misiunea de lansare a primului rover planetar european, destinat să caute semne de viaţă pe Marte, a declarat marţi şeful agenţiei, potrivit CNN. Roverul ExoMars, o colaborare între ESA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an.

Roverul ExoMars, o colaborare între ESA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an. Dar ESA a declarat în februarie că invazia Rusiei în Ucraina a făcut acest lucru "foarte puţin probabil".

Apoi, în martie, agenţia a suspendat colaborarea cu Roscosmos cu privire la misiunea lor comună pe Marte, în urma invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei, informează News.ro.

"Astăzi, Consiliul ESA a abordat misiunea ExoMars Rover şi platforma de suprafaţă, recunoscând că circumstanţele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos - războiul din Ucraina şi sancţiunile rezultate - continuă să prevaleze", a scris marţi pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

În consecinţă, consiliul de administraţie al agenţiei l-a instruit să pună capăt în mod oficial cooperării cu Rusia în cadrul acestui program, a precizat Aschbacher.

"Noi informaţii despre calea de urmat cu alţi parteneri vor fi prezentate în cadrul unei şedinţe de informare a presei din 20 iulie, detaliile vor fi comunicate ulterior", a adăugat el.

Iniţial, roverul urma să fie lansat în iulie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Misiunea este destinată să caute viaţă pe Marte şi să investigheze istoria apei pe planeta roşie. Roverul are capacitatea de a fora sub suprafaţa planetei Marte până la o adâncime de aproximativ 2 metri, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea găsi semne de viaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.