Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Spaţială Europeană va lansa două misiuni ştiinţifice cu racheta Falcon 9 a companiei americane Space X

fortune.com
rachetă SpaceX

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) intenţionează să lanseze două misiuni ştiinţifice cu racheta Falcon 9 a companiei americane Space X, din cauza întreruperii operaţiunilor de lansare a rachetelor ruseşti Soyuz de la Kourou şi a amânării zborului inaugural al rachetei europene Ariane 6, a anunţat joi directorul general al ESA, relatează AFP.

Sondele europene Euclid şi Hera vor fi lansate cu ajutorul rachetei Falcon 9 a companiei miliardarului Elon Musk, a declarat Josef Aschbacher în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul unui Consiliu al ESA, potrivit Agerpres.

"Este o măsură temporară pe care o luăm din cauza întreruperii lansărilor de rachete Soyuz şi în aşteptarea zborului inaugural al Ariane 6", care a fost amânat pentru ultimul trimestru al anului 2023, a declarat el.

Sonda Euclid va studia expansiunea Universului după ce va decola în 2023. Ea a fost iniţial programată să decoleze cu o rachetă Soyuz. Sonda Hera urmează să decoleze la sfârşitul anului 2024 către asteroidul recent deviat de NASA (misiunea Dart).

Ariane 6 este dezvoltată de ArianeGroup, un joint venture realizat între Airbus şi Safran în numele ESA în încercarea de reducere a costurilor de lansare în faţa noii competiţii private din partea SpaceX şi pentru a asigura accesul Europei la spaţiu. Cu un cost de puţin sub 4 miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari americani) şi cu o lansare inaugurală programată iniţial în iulie 2020, proiectul a fost afectat de o serie de întârzieri.

Invazia rusă în Ucrainei a întrerupt întreaga cooperare europeană cu Rusia şi a condus la suspendarea de către Moscova a operaţiunilor de lansare a rachetelor Soyuz de la Kourou, în Guyana Franceză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.