Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenţia Unitaid va finanţa lansarea în Brazilia şi în Africa de Sud a unui tratament preventiv şi inovator împotriva HIV

HIV SIDA

Unitaid va finanţa lansarea în Brazilia şi în Africa de Sud a unui tratament preventiv şi inovator împotriva HIV, injectabil şi cu acţiune de lungă durată, au anunţat vineri reprezentanţii acestei organizaţii internaţionale cu sediul la Geneva, relatează AFP.

"Agenţia Unitaid anunţă astăzi un acord pentru a începe utilizarea în Africa de Sud şi în Brazilia a unei injecţii care, timp de opt săptămâni, îi va proteja pe utilizatori de HIV" (virusul imunodeficienţei umane, n.r.), a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Herve Verhoosel.

El a explicat că acest program se va adresa unui public special: "adolescenţii şi tinerele femei din Africa de Sud, întrucât ei sunt astăzi cei mai afectaţi de HIV, şi persoanele transgen şi bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi în Brazilia, care sunt la rândul lor categoriile de populaţie cele mai afectate de HIV".

Într-un comunicat, Unitaid a explicat că această versiune injectabilă de profilaxie pre-expunere (PrEP) - denumită şi Cabotegravir cu acţiune prelungită - este cea mai recentă inovaţie în materie de prevenire a infectării cu HIV, potrivit Agerpres.ro.

"Statele Unite şi Anglia tocmai au aprobat acest sistem, însă el nu este deocamdată disponibil", a adăugat Herve Verhoosel.

Acest tratament s-a dovedit a fi cu 70%-90% mai eficient decât medicamentele PrEP cu administrare orală zilnică pentru a reduce riscul de infectare cu HIV şi necesită doar şase injecţii pe an, potrivit organizaţiei Unitaid, care strânge fonduri împotriva mai multor boli.

Tratamentul permite, de asemenea, atenuarea temerilor legate de o posibilă confuzie a pastilelor PrEP cu cele folosite în tratamentul administrat efectiv împotriva HIV, fapt ce ar expune persoanele care folosesc PrEP la riscul de stigmatizare socială.

Unitaid, în parteneriat cu Fiocruz din Brazilia şi cu Wits RHI din Africa de Sud, precum şi cu autorităţile sanitare locale din cele două ţări, va integra noua injecţie cu acţiune prelungită în programele naţionale de sănătate sexuală implementate în cele două state.

Primele doze au fost donate de companii farmaceutice, a precizat Herve Verhoosel. Unitaid îi îndeamnă pe producătorii de medicamente să aplice în ţările cu venituri mici şi medii un preţ adaptat la economia şi la costurile locale şi, pe termen lung, să permită licenţe voluntare pentru fabricarea unor tratamente generice.

În prezent, 1 milion de persoane au acces la medicamente PrEP în întreaga lume, un număr mult mai mic decât obiectivul fixat de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Pe 16 iulie 2012, un prim tratament preventiv din gama PrEP, cocktailul antiretroviral Truvada, a fost autorizat în Statele Unite. De atunci, acest tip de tratament şi-a dovedit eficacitatea şi le-a permis persoanelor din grupele de risc să se protejeze cu ajutorul unui comprimat oral pe care şi-l administrează cu titlu preventiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.