Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agresivitatea Turciei încercă să mascheze dezastrul economic - Cea mai mare contracție din istorie

zf.ro
grafic scadere

La apogeul crizei generate de coronavirus, economia Turciei a suferit cea mai gravă contracţie înregistrată vreodată de autorităţi, anunţă Financial Times potrivit Mediafax.

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 11% faţă de primele trei luni ale anului, cel mai mare declin dintr-o serie a Institutului Turc de Statistică, publicată prima dată în 1998. Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, contracţia ajunge la 9,9%.

Cele mai afectate sectoare au fost cel de manufactură, unde activitatea s-a redus cu peste 18% faţă de T1, şi serviciile – care au înregistrat o contracţie de 25%.

Impactul general al pandemiei de COVID-19 este cu mult peste criza financiară care a lovit Turcia în 2000 şi 2001, reuşind să depăşească şi efectele generate de criza anilor 2008-2009.

Peste relaţia cu Rusia planează 'nori întunecaţi' - Diplomația germană continuă să preseze Moscova în cazul Navalnîi

Totuşi, contracţia nu a fost atât de mare precum estimau economiştii din cadrul Reuters şi nu a ajuns la nivelul unor economii emergente sau din zona euro, care au înregistrat scăderi de peste 12%. Prin comparaţie, PIB-ul Spaniei a suferit un declin de 18,5% în T2, în timp ce economia franceză a scăzut cu 13,8%.

Rezultatele se datorează în mare parte stimulentelor lansate de autorităţile turce pe măsură ce guvernul a oprit călătoriile internaţionale şi domestice şi a închis majoritatea fabricilor şi magazinelor de pe teritoriul ţării.

În urmă cu aproximativ o săptămână, autorităţile turce le propuneau companiilor aeriene să concedieze mai întâi angajaţii străini şi apoi muncitorii locali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.