Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agricultorii, recunoscători României pentru motorină și nemulțumiți din cauza criteriilor politice de distribuire

benzina, motorina, combustibil

Agricultorii din R.Moldova au doar cuvinte de mulțumire pentru ajutorul umanitar oferit de România, sub formă de motorină. Aceștia sunt recunoscători statului român și spun că ajutorul a venit la timp, deoarece în curând va începe campania de recoltare a culturilor din prima grupă.

Pavel Catanoi, agricultor din satul Ursoaia, raionul Căușeni, unul dintre cele mai afectate de secetă raioane, mulțumește Guvernului României și spune că motorina îi va fi de mare folos.

„O să ne fie de ajutor, după un an cu așa secetă, de care nu am avut în ultimii 50 de ani. Noi vrem să mulțumim Guvernului României și Guvernului R.Moldova că au găsit limbă comună, și d-lui Iohannis, că a putut să ajute agricultorii din R.Moldova, măcar cu 18-20 litri de motorină, dar este înainte, exact în momentele când în curând va începe recoltarea grupei cerealelor, o să fie de mare folos pentru agricultorii din R.Moldova”, a declarat Pavel Catanoi, pentru Deschide.MD.

Bocancea Dumitru, agricultor din satul Taraclia, raionul Căușeni, apreciază pozitiv ajutorul din partea României și faptul că motorina este de calitate.

„Apreciez acest ajutor doar pozitiv. O să ne fie de ajutor neapărat. Am fost informați că s-au petrecut analize și nu s-a adeverit faptul că motorina nu este de calitate, a fost o dezinformare, ca deobicei”, a spus Bocancea Dumitru pentru Deschide.MD.

Un alt agricultor, Vasile Mereuță, din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, la fel un raion afectat grav de secetă, este mulțumit că motorina a venit la timp, deoarece rămăsese deja fără nimic. Totodată, agricultorul se arată deranjat de faptul că unii și-au permis să critice România pentru faptul că ar fi donat motorină cu termen expirat.

„Cum să nu ne fie de folos, dacă eu la moment am rămas fără motorină? Ne este de mare folos în momentul acesta, pentru că am rămas la ultima sărăcie. În zona asta a noastră a fost 3 ani secetă, nu doar anul trecut, doar că nu s-a afișat nicăieri pentru că aici nu vine practic nimeni, să vadă cum mai trăim. Ne-am adresat la niște deputați, dar nici n-au luat în seamă ce vorbim. Despre faptul că motorina n-ar fi de calitate, asta poate să comenteze numai socialiștii care n-au idee ce înseamnă motorină. Cum poate un stat să-ți ofere motorină rea? Motorina nici bine n-a intrat în țară, dar la televiziunile astea „roșii” vorbesc deja că motorina-i cu termen expirat. Statul român, care pentru noi tot timpul a fost un suport mare, ne-a ajutat, cum să vorbim despre el așa bârfe? Cum se uită poporul român la noi? Să ne dea ajutor de 6000 tone motorină și noi așa urât să vorbim?”, a spus Vasile Mereuță pentru Deschide.MD.

Cu toate acestea, agricutorii spun că au făcut o analiză a distribuirii motorinei către agenții economici și au observat că în listă există mai mulți agricultori simpatizanți sau afiliați ai Partidului Socialiștilor, sugerând că motorina românească ar fi distribuită după criterii politice. Agricultorul Pavel Catanoi ne-a oferit chiar și un exemplu - S.R.L. „Fârlad-Agro”.

„Am făcut o analiză și am văzut că au început să repartizeze la Nordul Moldovei, acolo unde producătorii au fost mai puțin afectați de secetă decât sudul Moldovei, mai ales Ștefan-Vodă și Căușeni, unde tare au fost afectați. După cum am observat, ei au început a repartiza după partide. Primesc cei care-s de la Partidul Socialiștilor. Nu știm când o să ne ajungă rândul pe noi. De exemplu astăzi primește „Fîrlad-Agro”, el îi socialist din rădăcină și referitor la ceilalți care au de primit cantități mai mari decât „Fîrlad-Agro” nu văd nicio mișcare. Eu spun ceea ce este în realitate. Dacă analizați toți agenții economici, a fost repartizată motorina la cei care sunt în Partidul Socialiștilor”, ne-a spus Pavel Catanoi.

Potrivit srl.md, S.R.L. „Fârlad-Agro” este o întreprindere agricolă din satul Fârlădeni, raionul Căușeni, administrată de Mihail Panţa, care se regăsește și printre fondatorii întreprinderii.

Și agricultorul Vasile Mereuță susține că unii agricultori cărora le-ar fi distribuită motorina donată de România, ar fi afiliați socialiștilor. Totodată, Mereuță remarcă faptul că în lista agenților economici cărora le este livrată motorina se regăsesc mulți din raioanele de nord, acolo unde, susțin agricultorii, au fost ploi, iar zona n-ar fi fost atât de mult afectată de secetă.

„Am înțeles că la Dondușeni, unde cât de cât au fost ploi, oamenii au avut roadă, au avut și porumb și floarea soarelui, floarea soarelui fiind vândută cu 12 lei/kg, porumbul cu 5 lei/kg, dar ei sunt afiliați la socialiști. Și au primit și ei suport. Dar cred că mai mult trebuia să primească partea de sud, sud-est, pentru că aici a fost cea mai mare secetă. Căușeniul și Ștefan-Vodă cel mai tare au fost afectate și unele părți din Găgăuzia. Dar Dondușeni, Ocnița, ei au avut ploi. Eu personal am fost la Ocnița, în toamna 2020, la niște cunoscuți și ei spuneau că au avut ploi”, ne-a spus Vasile Mereuță.

Într-adevăr, analizând listele publicate în aceste zile de Agenția Rezerve Materiale, cu graficele de livrare a ajutorului umanitar oferit de Guvernul României, putem observa că, până la moment cei mai mulți agenți economici care au primit motorina sunt din Nord. Mai exact, 12 agenți economici sunt din Drochia, 7 din Dondușeni, 6 din Sîngerei, dar și 5 din Rîșcani. În raioanele care au fost printre cele mai afectate de secetă, Ștefan Vodă și Căușeni, motorina a ajuns, deocamdată, astfel: la 7 agenți economici din Ștefan Vodă și la 8 din Căușeni.

Am analizat listele prezentate de Agenția Rezerve Materiale, pentru a vedea cine beneficiază de ajutorul oferit de Guvernul României.

Am remarcat faptul că cel care deschide lista graficului din 31 mai 2021 de livrare a motorinei este agentul economic S.R.L. "GLOBAL FARMING INTERNATIONAL". Compania este fondată de S.R.L. SUNGRAIN AGRO, directorul căreia este Ion Echim, fost director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei și, ulterior, al Consiliului Concurenței în perioada 2007–2013 și soțul fostului viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbârță, demisă în martie 2015 pentru „gestionarea proastă, cu consecințe atât de grave pentru sistemul bancar”. În 2020 Anticorupție scria că această companie lucra circa 30.000 de hectare de terenuri agricole, fiind astfel unul dintre cei mai mari latifundiari din R.Moldova.

Un alt beneficiar al motorinei românești este S.R.L. "CLIMAUȚANUL – AGRO" din Dondușeni, condusă de Alexei Chiriac, fost consilier raional în Dondușeni și văr cu fost președinte al raionului Dondușeni, Victor Chiriac. În 2016 acesta a fost acuzat de violență, mai exact, împreună cu fiul său ar fi bătut cu bestialitate un bărbat.

Printre beneficiarii de motorină donată de statul român se regăsește și S.R.L. "ROM – CRIS", fondată și administrată de Sîrbu Tudor, decorat în 2007 de către comunistul Vladimir Voronin cu Medalia „Meritul Civic”, iar în 2020 socialistul Igor Dodon i-a oferit ordinul „Gloria Muncii”.

Menționăm că, Agenţia Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afcerilor de Interne, condus de Pavel Voicu, este responsabilă de recepţionarea, depozitarea, păstrarea, evidenţa şi distribuirea motorinei. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, stabilește cantitatea eligibilă de motorină pentru fiecare producător agricol, solicitant de ajutor umanitar, în baza cererilor depuse la AIPA.

Amintim că, prima tranșă din ajutorul umanitar constând în 6000 de tone de motorină oferit de România pentru agricultorii moldoveni afectați de secetă a ajuns în R.Moldova pe 17 mai 2021. Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020, și reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 300.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.