Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agricultorii spanioli, polonezi și moldoveni continuă denunțarea politicilor UE

Twitter
fermieri polonezi

Agricultorii din cele trei țări continuă să blocheze drumuri, în semn de protest față de guvernul propriu și UE.

Protestul agricultorilor spanioli contra normelor ecologice ale UE a intrat în ziua a șaptea, relatează Euronews citat de Rador radio România.

În timp ce continuă să blocheze drumurile cu tractoare prin toată țara, principalii reprezentanți ai industriei agricole cer mai multe subvenții de la guvern, invocând seceta gravă și persistentă și creșterea costurilor de producție.

Spania are de trei ani precipitații sub medie, în vreme ce temperaturile ridicate doboară recorduri. În contextul schimbării climei, e așteptată înrăutățirea situației, întrucât Mediterana ar urma să se încălzească mai rapid decât alte regiuni.

Între timp, transportatorii din asociațiile Platforma 6F și Platforma pentru Apărarea Sectorului Transporturilor au început o grevă națională pe perioadă indefinită, urmărind să oprească activitatea pe autostrăzi pentru a demonstra că sectorul lor și cel agricol sunt unite în revendicarea unei schimbări.

Agricultorii moldoveni denunță subvențiile insuficiente

Agricultorii moldoveni au blocat luni cu tractoare punctul vamal Leușeni-Albita la granița cu România.

Ei sunt nemulțumiți că guvernul nu le compensează prin subvenții pierderile pe care afirmă ei că le-ar fi înregistrat în ultimii doi ani. Ei afirmă că dacă nu vor primi minim 20,8 milioane de euro de la guvern nu vor putea începe lucrările de primăvară.

Asociația Forța Fermierilor, organizatoarea protestului, susține că situația fermierilor mici și mijlocii n-a mai fost nicicând așa complicată și avertizează că criza poate distruge mii de producători agricoli din zeci de sate.

Cu ocazia altor proteste din decembrie guvernul le-a respins toate revendicările. Atunci producătorii de cereale îi cereau guvernului să oblige băncile comerciale să-i păsuiască pe toți agricultorii cu plata datoriilor și să înghețe calculul penalităților.

Guvernul a afirmat atunci că nu deține autoritatea de a interveni în funcționarea băncilor private.

Chișinăul a distribuit în august 10,4 milioane de euro micilor fermieri. Mulțumită acelui ajutor aproximativ 3.000 dintre ei au scăpat de faliment.

„Agricultura beneficiază de subvenții anuale masive de peste 1,7 miliarde lei, fiindcă vrem ca sectorul să devină gradual mai tehnologizat și mai puțin vulnerabil la probleme externe. Efortul enorm pe care îl facem, împreună cu întreaga societate, îi va ajuta pe fermieri să-și depășească dificultățile financiare”, a declarat la acea vreme premierul Dorin Recean.

Săptămâna trecută Chișinăul mai alocase încă 2,6 milioane de euro pentru fermierii păgubiți de calamitățile din vară. Conform Ministerului Agriculturii cultura cea mai afectată a fost porumbul, mai ales în sudul țării.

Astfel că 23,4 milioane de euro au fost oferiți agricultorilor cu pagube de cel puțin 60%. Cam 390 de fermieri vor beneficia de această măsură, care va consta în plăți directe per hectar remise la cerere.

Agricultorii polonezi afirmă că cerealele ucrainene le fac concurență neloială

Agricultorii polonezi au ieșit ieri din nou în stradă, după protestele de amploare de vineri. Ei vor să demonstreze întreaga lună. Agricultorii au declarat că susțin Ucraina, dar exporturile ei de cereale în UE sunt prea mari și afectează piața internă. Unii dintre ei au descărcat pe carosabil la granița cu Ucraina încărcături de cereale ucrainene. Agricultorii au precizat că au evitat în mod deliberat să se afișeze cu drapelul ucrainean pe tractoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.