Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agricultura este sărăcie

cardrane

Site-ul Monitor Social a produs un infografic care explorează relația dintre ocuparea în agricultură și sărăcie. Mulți care citiți aceste rânduri nu veți fi surprinși  să aflați că o ocupare înaltă a populației în zona agricolă predispune la sărăcie. Dar mai există încă mitul că agricultura este o sursă de bogăție, așa că demersul este unul binevenit.

 „România are de departe cel mai mare procent de ocupare în agricultură din Uniunea Europeană, la 29.2%, faţă de media europeană de 5%. Diferenţa este şi mai puternică la nivel regional, unde regiunile Nord-Est şi Sud-Vest Oltenia au 50% din lucrători ocupați cu agricultura şi sectorul minier. Aceste zone au şi cea mai mică ocupare în munca de servicii, care este considerată un tip de ocupare mai modernă şi mai lucrativă. Regiunile unde nivelul de ocupare în agricultură este foarte ridicat sunt şi regiunile cele mai afectate de sărăcie din România”, spun autorii infograficului.

Relația zonală dintre sărăcie și ocuparea în agricultură pe zone se poate vedea în graficul următor. În chenarul din stânga sus se află regiunile cu o rată a sărăciei și excluziunii sub media națională. Ele au, fără excepție, o ocupare în agricultură redusă față de medie și un sector al serviciilor puternic.

cadrane 2 Grafic: Monitor Social, chenare adăugate de mine. Am explicat obiecțiile mele față de variabila "risc de sărăcie și excluziune socială" aici, dar pentru o privire comparativă, folosirea acestei variabile poate fi acceptată.

În chenarul din dreapta se află regiunile expuse sărăciei. În Nord-Est avem în mod clar agricultură puternică și servicii reduse. În sud-Est, însă, ocuparea în agricultură este medie, în timp ce serviciile sunt la fel de puternice ca în regiunile cele mai bogate. Semn că, da, ocuparea în agricultură vs. servicii contează, dar mai sunt și alte aspecte de luat în considerare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.