Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ai putea sa faci practica pe bani. Tinerii trebuie sa stie asta despre internship

Internship-ul reprezinta pentru multi tineri singura sansa de a intra in campul muncii, acesta nu este insa reglementat in Romania si de multe ori stagiile de practica nu au nicio finalitate pentru tineri studenti sau someri.

Dupa ce PSD a initiat legea voluntariatului care instituie recunoasterea acestuia ca experienta profesionala, PNL nu se lasa mai prejos si initiaza legea internshipului. Liberalii vor sa incurajeze angajatorii sa ofere internshipuri prin deduceri fiscale, dar si prin subventii de la stat, aspect care ar putea fi privit ca fiind mai degraba de stanga.

Legea stagiilor profesionale va impune angajatorului sa ofere remuneratie practicantilor - fie sub forma de bani, fie sub forma de cursuri, training-uri si alte facilitati. In plus, la finalul internshipului stagiarul va primi un certificat care va dovedi experienta dobandita.

"Aceasta initiativa vine sa reglementeze organizarea stagiilor profesionale pentru tinerii cuprinsi cu varsta intre 16 si 35 de ani, care urmeaza sau au absolvit o forma de invatamant. Prin acest proiect de lege dorim sa facem tranzitia de la scoala catre campul muncii. Dorim sa adaptama si legislatia romaneasca la cea din tarile UE, unde aceste stagii profesionale functioneaza de foarte mult timp si produc efecte benefice atat pentru tineri cat si pentru campaniile care au implementat-o.

In urma acestor stagii de practica tinerii beneficiaza din partea Guvernului de un certificat prin care la absolvire perioada de stagiu le este recunoscuta ca experienta profesionala.

In cadrul acestui stagiu de practia tinerii pot fi remunerati, iar ei nu fac altceva decat tranzitia mult mai usoare de la studii la campul muncii", a spus initiatorul legii deputatul PNL Costel Alexe.

content-image

"Angajatorii vor beneficia de prevederile prevazute de legea 76 - subventii prevazute pentru cei care angajeaza tineri sau someri.

Toata activitatea stagiarului va fi reglementata printr-un contract de stagiu, vor fi stabilite drepturile si obligatiile stagiarului, numarul maxim de ore pe zi pe care le paote efectua, plata lunara pe care o va primi", a explicat deputatul PNL Claudia Boghicevici.

Intrebat daca angajatorul va fi obligat sa plateasca stagiarul, Costel Alexe a explicat: "Nu, el poate sa beneficieze din partea angajatorului de trainning sau multe alte facilitati pe care poate sa i le acorde stagiarului. Sunt multi angajatori care pot sa ofere stagirului remuneratie sub forma de bursa. E important sa sustinem profesionalizarea fie prin cursuri, fie ca este financiara".

Angajatorul va trebui sa ii asigure insa stagiarului o serie de beneficii prevazute in contract. Angajatorul va primi la randul sau subventii de la stat, prevazute in Legea 76/2002 si deduceri fiscale pentru oferirea de stagii d epractica si pentru plata asigurarilor sociale pe care este obligat sa o asigure stagiarului.

Acest proiect initiat de liberali este sustinut de 73 de parlamentari, dintre care 66 sunt de la PNL.

DOCUMENT: Legea stagiilor profesionale.pdf

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.