Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ai un somn întrerupt și neodihnitor? Află cum te poate ajuta polisomnografia!

polisomnografie

Tot mai multe persoane se plâng de un somn neodihnitor, întrerupt de sforăit sau de pauze în respirație. Printre simptome se pot regăsi și somnolența diurnă și respirația frecvent îngreunată. Toate aceste manifestări pot fi cauzate de afecțiuni diverse, precum cele din sfera ORL (deviație de sept), sindromul de apnee în somn, hipersomnia idiopatică etc. Aceste afecțiuni sunt favorizate de obezitatea abdominală, de comportamentele nocive (consumul excesiv de alcool și cafea, fumatul), de programul de somn dezorganizat, dar și de alți factori.

Consultul de specialitate la medicul pneumolog poate să facă diferența între cauzele probabile ale acestor manifestări. În acest context, o utilitate deosebită are polisomnografia, o investigație prin care se realizează monitorizarea pacientului, sub atenta observație a personalului medical, pe durata unui ciclu de somn și sunt identificate episoadele de apnee (pauzele în respirație). Toate modificările survenite pe durata somnului sunt înregistrate de senzori specializați.

Pentru ca evaluarea medicală să fie cât mai eficientă, este recomandat ca pacientul să noteze anumite informații privind simptomatologia, ținând un jurnal care să conțină episoadele de somnolență diurnă, modul în care somnolența afectează activitatea zilnică și ritmul, frecvența acestor episoade. Odată ce medicul are acces la aceste informații, poate integra mai lesne datele clinice alături de datele furnizate de polisomnografie: activitatea electrică a creierului, mișcările oculare, mișcările membrelor, frecvența cardiacă, funcția respiratorie, nivelul de oxigen din timpul somnului.

Polisomnografia este indicată la pacienții care necesită investigarea simptomelor pentru a diferenția între afecțiuni preexistente (cardiovasculare, pneumologice) și eventuale noi afecțiuni, precum și pentru a exclude eventuale diagnostice de boli cu risc vital.

În urma investigației, medicul pneumolog oferă interpretarea polisomnografiei care stabilește diagnosticul și face recomandări privind conduita ulterioară.

La Spitalul Clinic SANADOR, polisomnografia se efectuează în regim de spitalizare, sub atenta supraveghere medicală a echipei specializate, pacientul fiind monitorizat prin senzori care măsoară mai mulți parametri specifici pe toată durata examinării. Medicul pneumolog supraspecializat în somnologie extrage datele din calculator și interpretează rezultatele investigației, pe baza cărora stabilește planul terapeutic adecvat.

Riscurile la care sunt expuși pacienții cu sindrom de apnee în somn nediagnosticat sau netratat sunt majore: dezvoltarea unor boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, boli metabolice, hipersomnie, greșeli în timpul șofatului sau al activității profesionale (inclusiv riscul de a adormi la volan), scăderea calității vieții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.