Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA a cerut explicaţii Iranului cu privire la originea particulelor nucleare detectate la o instalaţie suspectă

AIEA
AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut explicaţii Iranului cu privire la originea particulelor nucleare detectate la o instalaţie suspectă, precizând că informaţiile furnizate de Teheran 'nu sunt credibile din punct de vedere tehnic', transmit miercuri dpa şi AFP, citând un raport al organizaţiei de la Viena.

Documentul confidenţial, consultat de agenţiile de presă, notează că semnătura chimică a particulelor nucleare este similară celor identificate la echipamentul nuclear importat de Iran din Pakistan, vecinul său dotat cu arma nucleară, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Supermarketurile profită! Prețurile au explodat după închiderea piețelor

'O explicaţie completă şi promptă din partea Iranului (...) este necesară', afirmă AIEA în cel mai recent raport trimestrial referitor la Iran, după ce agenţia a realizat un progres în ce priveşte accesul inspectorilor săi la două instalaţii suspectate că au găzduit în trecut activităţi nucleare nedeclarate.

AIEA a mai raportat că stocul de uraniu slab îmbogăţit al Iranului s-a majorat la peste 2.400 kg, de 12 ori mai mult decât cantitatea autorizată prin acordul nuclear semnat de Republica islamică în 2015 cu marile puteri.

În replică la retragerea Statelor Unite din acord în 2018 şi reimpunerea de sancţiuni împotriva sa, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate, renunţând la începutul anului şi la ultima restricţie pe care o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge.

Citește și: Mare atenție! De ce reguli trebuie să țineți cont atunci când folosiți gelul dezinfectant

Potrivit Reuters, raportul AIEA mai afirmă că Iranul a instalat o primă cascadă de centrifuge avansate la instalaţia subterană de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, care, potrivit acordului din 2015, poate fi folosită doar pentru centrifuge IR-1 de primă generaţie.

Iranul informase anterior AIEA că va transfera trei cascade de instalaţii de îmbogăţire a uraniului de la centrala de suprafaţă de la Natanz într-o facilitate subterană după ce una din centrifuge a ars în ceea ce a părut a fi un act de sabotaj.

Iranul a instalat şi conectat cascada de centrifuge IR-2m, dar nu a alimentat-o cu gazul hexafluorură de uraniu, se arată în raportul agenţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.