Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA a făcut verificări la o a doua instalaţie în Iran, unde existau sispiciuni de activități nucleare

AIEA
AIEA

Un grup de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a putut efectua verificări la o a doua instalaţie în Iran, existând suspiciuni că aici la începutul anilor 2000 iranienii ar fi întreprins activităţi nucleare pe care nu le-ar fi declarat, relatează France Presse, citând agenţia cu sediul la Viena, potrivit Agerpres.

'În cadrul unui acord cu Iranul, AIEA a primit săptămâna aceasta acces complementar la un al doilea sit din ţară şi a prelevat probe de mediu', a indicat AIEA într-o declaraţie transmisă agenţiei de presă franceză.

La sfârşitul lunii trecute, Iranul a anunţat că va oferi AIEA acces la două instalaţii, în urma unei vizite la Teheran a directorului Agenţiei, Rafael Grossi.

Prima instalaţie a fost vizitată de inspectorii AIEA la începutul luni septembrie.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

Iranul refuzase accesul AIEA la începutul anului, apreciind că cererea sa se baza exclusiv pe alegaţiile Israelului.

Consiliul de guvernatori AIEA a adoptat o rezoluţie în iunie, prima din 2012, în care solicita Iranul să se conformeze cerinţelor internaţionale.

Această încleştare a pus în pericol la vremea respectivă acordul nuclear din 2015, care atârna doar de un fir de păr după retragerea unilaterală a SUA în 2018.

În cadrul unei conferinţe de presă de pe 14 septembrie, Grossi a declarat că analiza eşantioanelor de mediu prelevate de la primul sit va dura 'nu mai puţin de două luni, poate două sau trei luni'.

Nu există niciun indiciu că presupuse activităţi nucleare mergând cu peste 15 ani în urmă, fără legătură cu operaţiunile actuale ale Iranului, ar constitui o ameninţare la ora actuală.

Dar în virtutea angajamentelor sale pe lângă AIEA, Iranul, care neagă în continuare că şi-ar dori să se doteze cu bombă atomică, este obligat să accepte inspecţiile cerute, subliniază experţii.

SUA, care de doi ani şi jumătate nu mai fac parte din acordul nuclear cu Iranul semnat în 2015 la Viena, au exercitat o presiune considerabilă asupra Teheranului cu privire la cele două instalaţii, într-o încercare de a determina puterile europene, Rusia şi China să se retragă la rândul lor din acord.

Ca represalii faţă retragerea americană, Teheranul continuă să îmbogăţească uraniu şi să utilizeze centrifuge mult mai avansate decât cele autorizate prin acord.

La jumătatea lunii februarie, Iranul s-a arătat dispus să anuleze total sau parţial măsurile de dezangajare dacă Europa i-ar fi asigurat avantaje economice 'semnificative'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.