Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA cere explicaţii Iranului cu privire la o instalaţie nucleară nedeclarată, unde s-a găsit de 12 ori mai mult uraniu slab îmbogăţit decât limita admisă

AIEA
AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cere explicaţii Iranului cu privire la o a treia instalaţie suspectă - nedeclarată -, după ce Teheranul a autorizat în septembrie, în urma mai multor luni de tensiuni, accesul unor inspectori la două instalaţii suspectate că ar fi găzduit, în trecut, activităţi nucleare nedeclarate, relatează AFP.

AIEA bate cu pumnul în masă şi cere clarificări Iranului, apreciind drept ”necredibile tehnic” informaţiile furnizate despre o instalaţie suspectă, potrivit unui raport consultat miercuri de AFP, potrivit news.ro.

Citește și: Alexandru Rafila: ‘Ministerul Sănătăţii are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”

Rezultatul analizelor cu privire la cele două instalaţii inspectate nu sunt încă disponibile - însă o a treia instalaţie îi face pe unii observatori să-şi pună întrebări.

DE 12 ORI MAI MULT URANIU ÎMBOGĂŢIT DECÂT LIMITA ADMISĂ

Agenţia ONU, care deplânge în raport ”timpul pierdut”, cere ”explicaţii complete şi rapide Teheranului cu privire la prezenţa unor particule de uraniu antropogen (rezultat în urma activităţii omului) la o instalaţie nedeclarată”.

Localizarea acestei instalaţii nu a fost precizată niciodată în mod oficial, însă ar fi vorba despre un depozit în districtul Turquzabad al capitalei, arătat cu regularitate cu degetul de către Guvernul israelian.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi şi-a exprimat, în martie, îngrijorarea faţă de acest subiect.

Citește și: ‘A executat ordinul președintelui’ – Traian Băsescu, despre implicarea lui Florian Coldea în Irak, acolo unde fostul șef operativ SRI nu avea competență .

Faptul că s-au găsit urme este foarte important şi ar însema că ar exista activităţi şi material nucleare care nu se află sub controlul comunităţii internaţionale şi ale căror origine şi menire sunt necunoscute.

De asemenea, fără ca acest lucru să constituie o surpriză, Teheranul continuă să acumuleze uraniu, chiar dacă într-un ritm uşor încetinit.

Astfel, cantitatea uraniului slab îmbogăţit a depăşit de 12 ori limita autorizată, se arată în raport.

Iranul îşi continuă, astfel, drumul producerii uraniului, ca ripostă faţă de retragerea americană din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi faţă de restabilirea de către administraţia Trump a unor sancţiuni care au aruncat ţara într-o recesiune profundă.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a reacţionat faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane apreciind că alegerea lui Joe Biden oferă Statelor Unite posibilitatea de a-şi ”repara greşelile trecute”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.