Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA: Iranul a lansat îmbogăţirea uraniului în instalaţii centrifugale avansate

uraniu

Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului în una dintre centrifugele sale recent instalate, o nouă etapă a reducerii angajamentelor luate de Teheran în cadrul acordului din 2015 privind programul său nuclear, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite AGERPRES.

Citește și: Andrei Caramitru îi atacă pe actorii #Rezist: Hai să facem panaramă și scandal

Potrivit unui raport AIEA, centrifugele avansate instalate la obiectivul de la Natanz ''sunt pe cale să treacă, sau sunt pregătite pentru a trece, la îmbogăţirea uraniului''.

Centrifugele ''în curs de a acumula uraniu îmbogăţit'' sunt 20 de modele de tip IR-4 şi două ''cascade'' totalizând 30 de modele de tip IR-6, precizează raportul citat de AFP.

Acordul din 2015 nu autorizează Teheranul să producă uraniu îmbogăţit decât cu centrifuge de primă generaţie (IR-1). Instalarea centrifugelor în cascadă permite accelerarea procesului de îmbogăţire.

La 7 septembrie, Iranul a anunţat instalarea unor centrifuge avansate înainte de a-şi creşte stocul său de uraniu îmbogăţit, care din iulie depăşeşte limita (300 kg) fixată de acordul de la Viena din 2015.

Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, printre care SUA, a fost denunţat în mai 2018 de preşedintele american Donald Trump. De atunci, Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de ''presiune maximală'' ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.

Citește și: Noi comentarii făcute de Cozmin Gușă! ‘Nici susținerea nu a fost pe măsură’

Începând din luna mai, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit dincolo de limita fixată de acord şi îmbogăţeşte acest element chimic la 4,5%, nivel superior plafonului fixat (3,67%), dar încă departe de pragul necesar pentru o utilizare militară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.