Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Airbus este în discuţii cu Atos pentru a cumpăra divizia acestuia de securitate cibernetică BDS

reuters.com/
airbus

Airbus este în discuţii cu Atos pentru a cumpăra divizia acestuia de securitate cibernetică BDS

Airbus este în discuţii cu Atos pentru a cumpăra divizia acestuia de securitate cibernetică BDS, a declarat o persoană familiarizată cu problema, reaprinzând interesul pentru unul dintre activele de securitate preţuite ale Franţei, după opoziţia propriilor investitori ai grupului aerospaţial la începutul acestui an, transmite Reuters, conform Agerpres.

Acţiunile Atos au crescut cu 21% vineri, după ce Le Figaro a anunţat că Airbus ”a purtat discuţii avansate” cu Atos asupra BDS, care asigură comunicaţiile pentru agenţiile militare şi de spionaj franceze şi construieşte servere pentru supercomputere.

Persoana familiarizată cu chestiunea a confirmat discuţiile în desfăşurare pentru cumpărarea BDS, care face parte dintr-o entitate în care Airbus a dorit să cumpere un pachet minoritar la începutul acestui an, adăugând că contactele pe această temă nu au fost niciodată întrerupte în întregime.

Atos şi Airbus au refuzat să comenteze ”zvonurile de pe piaţă”.

Airbus a declarat în martie că a decis să nu facă o ofertă pentru un pachet de 29,9% din divizia Evidian a Atos, redenumită ulterior Eviden, ducând la scăderea acţiunilor Atos.

CEO-ul Airbus, Guillaume Faury, a declarat la acea vreme că este încă deschis către un parteneriat strategic, remarcând anterior că sectorul aerospaţial este din ce în ce mai mult condus de big data, conectivitate şi calcul de mare putere.

Airbus a renunţat la idee după ce managerul de fonduri speculative Christopher Hohn şi alţi investitori s-au opus acesteia pe motiv că Evidian este o ”companie cu efect de pârghie”, care ar dilua calitatea afacerii Airbus.

Le Figaro a spus că Airbus participă acum în discuţii directe cu consiliul de administraţie al Atos cu privire la o achiziţie mai restrânsă a afacerii BDS.

Pentru Atos, o astfel de vânzare ar marca încă o întorsătură într-o saga de peste un an, marcată de instabilitatea guvernării şi o serie de eşecuri care i-au lovit acţiunile.

Discuţiile reînnoite au apărut la două luni după ce bancherul Jean-Pierre Mustier a preluat cârma consiliului de administraţie al Atos, în urma mandatului tumultuos al predecesorului Bertrand Meunier.

Mustier, un fost CEO al băncii italiene UniCredit, a fost însărcinat să obţină un acord contestat cu Daniel Kretinsky, în baza căruia miliardarul ceh ar prelua operaţiunile tradiţionale ale Atos, care înregistrează pierderi.

Planul include o majorare de capital de 900 de milioane de euro pentru Eviden, care include BDS.

Analiştii Jefferies au spus că o înţelegere pentru BDS ar avea o valoare de aproximativ 1,5-2,5 miliarde de euro, dar ar putea întâmpina obstacole.

”Considerăm că raţiunea acordului este mult mai solidă decât achiziţionarea unui pachet minoritar, având în vedere controlul activelor de interes pentru Airbus. Cu toate acestea, credem că grupul va trebui să apere că acesta nu este un acord politic, care vizează finanţarea planului de transformare al Atos”, a spus Jefferies într-o notă.

Viitorul Atos a fost supus atenţiei guvernului francez de când acţiunile sale s-au prăbuşit anul trecut.

Airbus se află în plină reorganizare, pentru a-i oferi lui Faury mai mult timp să se concentreze asupra activităţilor spaţiale şi de apărare presărate de probleme, ramura de producţie de avioane comerciale mai vibrantă urmând să fie plasată sub conducerea propriului său CEO dedicat, Christian Scherer.

Până acum, Faury a fost lider al celei mai mari companii aerospaţiale din Europa, precum şi al activităţii sale civile de bază.

Poticnirea anterioară de Atos a accelerat presiunea asupra lui Faury din partea consiliului Airbus pentru a-şi concentra atenţia pe strategia în afara operaţiunii de fabricare a avioanelor şi a accelerat reorganizarea internă, au spus oameni familiarizaţi cu problema.

Airbus este îngrijorat de faptul că poziţia sa într-o industrie de apărare din ce în ce mai concentrată pe software ar fi în pericol dacă activităţile Atos ar fi absorbite de un rival precum producătorul francez de electronice de apărare Thales, a spus una dintre persoane.

Thales a fost ocupat să achiziţioneze active în acest an, dar a negat că ar fi interesat să cumpere o participaţie la Eviden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.