Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Airbus se aşteaptă la dublarea numărului de avioane pe cer în următorii 20 de ani

Digi 24
Airbus A320

Creşterea traficului aerian mondial, precum şi programele companiilor aeriene de înlocuire a avioanelor vechi cu aparate care emit mai puţin CO2, ar urma să ducă la dublarea flotei mondiale de avioane în următorii 20 de ani, a anunţat miercuri producătorul european de avioane Airbus, transmite AFP.

Conform celor mai recente prognoze, publicate cu câteva zile înainte de începutul Salonului aeronautic de la Bourget, cel mai mare producător mondial de avioane se aşteaptă ca până în 2042 la nivel mondial să fie livrate 40.850 de avioane de pasageri şi marfă noi, ceea ce ar duce flota mondială la 46.560 de aparate în 2042, faţă de 22.880 de aparate în 2020.

Noile estimări reprezintă o uşoare îmbunătăţire (3,4%) faţă de precedentele estimări, publicate înaintea Salonului aeronautic de la de Farnborough, în luna iulie 2022, conform cărora în următorii 20 de ani ar urma să fie livrate 39.490 de avioane de pasageri şi marfă noi la nivel mondial, potrivit Agerpres.

Din cele 40.850 de avioane care ar urma să fie livrate în următorii 20 de ani, 39.930 ar urma să fie avioane de pasageri iar 920 vor fi avioane cargo.

De asemenea, Airbus şi-a revizuit în mod semnificativ estimările referitoare la numărul avioanelor vechi care ar urma să fie înlocuite în următoarelor două decenii, până la 17.170 de aparate, faţă de 15.440 de aparate cât estima anterior. În consecinţă, numărul de avioane care sunt deja în serviciu şi care vor fi şi în anul 2042 a fost revizuit în jos de Airbus, de la 7.440 până la 5.710 avioane.

"Constatăm o majorare a livrărilor, dar este vorba în principal de livrări destinate înlocuirii, pentru modernizarea flotelor şi pentru avioane care consumă mai puţin carburant", a concluzionat Bob Lange, vicepreşedinte responsabil cu analiza comercială ş previziunile de piaţă la Airbus.

Aceste prognoze vin într-un moment în care companiile aeriene se îngrămădesc să facă noi comenzi pentru a-şi înnoi flotele. Sectorul aerian mondial s-a angajat să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon în 2050, ceea ce înseamnă în primul rând avioane care să consume mai puţin carburant şi deci să emită mai puţin CO2. În prezent, doar un sfert din avioanele în serviciu sunt aparate de ultima generaţie, care consumă cu până la 25% mai puţin carburant decât modelele din precedenta generaţie.

Airbus a precizat că prognozele sale sunt construite pe baza unui scenariu în care Produsul Intern Brut mondial va înregistra o creştere medie anuală de 2,5% iar traficul aerian mondial o creştere medie anuală de 3,6%.

La nivel regional, creşterea vânzărilor de avioane ar urma să fie cea mai puternică în Asia, în frunte cu India, care rămâne piaţa aeronautică cu cel mai mare ritm de creştere, şi China. Potrivit Airbus, între 2023 şi 2042, traficul aerian în interiorul Chinei ar urma să se multiplice de 3,3 ori iar numărul de zboruri interne în India ar urma să se multiplice de cinci ori. În schimb, pe pieţele mature, ritmul de creştere va fi mai mic, de exemplu traficul aerian intern în SUA ar urma să se multiplice de 1,4 ori iar în Europa de 1,3 ori.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri, şi mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni. Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec în Braşov şi Airbus Defense and Space în Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.