DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

AJOFM Harghita: 650 de persoane vor fi concediate în perioada următoare; numărul de angajări este în scădere

stiripesurse.ro
Concedieri

Aproximativ 650 de angajaţi de la patru firme din Harghita, majoritatea din domeniul industriei textile, vor fi disponibilizaţi, în perioada următoare, numărul şomerilor fiind în creştere, în vreme ce angajările scad, arată statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), informează Agerpres.

Citește și: Nu mai așteaptă măsurile Guvernului! Cinci spitale și două instituții propun un proiect de gestionare a crizei COVID

"În următoarea perioadă, din păcate, avem prognozate aproximativ 650 de disponibilizări din partea a patru angajatori din judeţ, ceea ce va avea ca efect o creştere şi mai mare a numărului de şomeri indemnizaţi. Cei patru activează în domeniul textil şi al producţiei de diverse obiecte din lemn şi metal. În continuare, se aşteaptă o creştere a numărului de şomeri. Având în vedere că marea majoritate a activităţilor economice nu mai sunt supuse restricţiilor, din acest motiv ajungem în situaţia că angajatorii care, totuşi, se confruntă cu o scădere a activităţii economice, o scădere a comenzilor, a vânzărilor, nu mai au altă posibilitate decât să îşi reducă, probabil, personalul", a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu.

El a precizat că, la sfârşitul lunii iunie, în evidenţele agenţiei se aflau 5.242 de şomeri, din care 1.590 erau şomeri indemnizaţi, fiind observată o creştere a numărului de şomeri indemnizaţi.

"Faţă de anul trecut, aceeaşi perioadă, numărul şomerilor, per ansamblu, este în creştere cu 334, nu este o creştere foarte-foarte mare, dar ceea ce observăm este faptul că a crescut pe fondul, evident, al epidemiei de COVID-19, numărul şomerilor indemnizaţi, cu 65%. Această evoluţie este cauzată, în special, de frica angajatorilor, la începutul epidemiei, în faţa problemelor economice pe care restricţiile necesare a fi impuse le-au creat activităţilor economice şi faptul că unii dintre ei au preferat să trimită direct în şomaj, decât să solicite acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic din partea agenţiei", a explicat şeful AJOFM Harghita.

În ceea ce priveşte angajările, în primele şase luni ale anului, se observă o scădere cu aproximativ 33%.

"În primele şase luni ale anului 2020, 1.401 persoane au fost încadrate în muncă, din rândul celor aflate în evidenţele noastre, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut am avut 2.091 de angajări, în aceeaşi perioadă. Din cele 1.401 angajări, 1.115 au fost pe perioadă nedeterminată, respectiv 286, adică 20%, pe perioadă determinată, iar aici observăm o uşoară creştere a ponderii angajărilor pe perioadă determinată, faţă de anul precedent. În anul trecut, angajările pe perioadă determinată reprezentau 15%, acum 20%. Este, probabil, un semnal din partea angajatorilor legat de incertitudinile cu care se confruntă cu privire la mediul economic, motiv pentru care, pentru a nu-şi crea probleme şi mai ales de a nu crea probleme şomerilor pe care-i încadrează în muncă, preferă, într-o primă fază, să-i încadreze pe perioadă determinată", a precizat Tiberiu Pănescu.

El a mai arătat că se observă o scădere la jumătate a angajărilor şomerilor de peste 45 ani.

"Credem că, pe fondul problemelor cauzate de epidemiei, entuziasmul angajatorilor de a încadra în muncă persoane care îşi găsesc mai greu loc de muncă a scăzut. Probabil că au început să devină ceva mai selectivi şi din acest motiv probabil că, implicit, pentru că au o bază de selecţie ceva mai mare, (...) ponderea şomerilor de peste 45 ani a scăzut", a mai spus şeful AJOFM Harghita.

Cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul construcţiilor, în vreme ce au scăzut încadrările în industria prelucrătoare, respectiv textile şi prelucrare a lemnului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.