Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajuns la 100 de ani, Constantin Bălăceanu-Stolnici recomandă optimismul: 'Mai ales în situaţiile negre, mă concentram să văd partea plină a paharului'

infoactual.ro
Constantin Balaceanu Stolnici

Profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, a îndemnat la optimism în cuvântul adresat, joi, participanţilor la sesiunea aniversară dedicată sărbătoririi de către venerabilul academician a 100 de ani.

„Am ajuns cum am ajuns la vârsta aceasta, 100 de ani, cu limitele ei, dar cu mintea păstrată şi am putut să vin în faţa dumneavoastră şi să vorbesc. Datorez aceasta, în mare parte, cum am mai spus, caracterului meu pozitiv, deschis spre bine, în orice situaţie. (...) Mai ales în situaţiile negre, mă concentram să văd partea plină a paharului şi vă sfătuiesc pe toţi să fiţi optimişti. Nu există nimic mai tragic decât un medic lipsit de optimism. (...) Acest optimism m-a ajutat să străbat perioade grele şi am străbătut perioade grele, mai ales într-o parte a istoriei noastre naţionale, cea comunistă", a afirmat centenarul academician, la finalul evenimentului.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a amintit şi "larga deschidere spre cultură", care, alături de dragostea pentru familie şi muncă, l-au ajutat să atingă această vârstă.

"Am mai avut un ajutor: o largă deschidere spre cultură (...) Deschideţi-vă spre cultură. Omul este singura fiinţă de pe planeta noastră care creează şi consumă cultură. Nu puteţi toţi crea, dar consumaţi cultură.Vă deschide viaţa, vă îmbogăţeşte posibilităţile de gândire, vă dă şi anumite satisfacţii, care nu vă sunt date de altceva", a spus academicianul.

În cadrul festivităţii aniversare a fost prezentat volumul "Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani", apărut la Editura Academiei Române, iar Corul "Tronos" al Patriarhiei Române a susţinut un microrecital.

Scurtă biografie

Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române din anul 1992, este medic neurolog, cu o experienţă profesională de peste 75 de ani, profesor universitar, reputat om de ştiinţă şi promotor al neurociberneticii la nivel naţional şi mondial

A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1947. În 1968 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale. Şi-a desfăşurat activitatea didactică la catedrele de anatomie şi neurologie ale Institutului de Medicină din Bucureşti (1947-1952) şi a lucrat la clinicile neurologice ale spitalelor "Colentina", "Dr. I. Cantacuzino", "Dr. Gh. Marinescu" (1949-1974) din Bucureşti.

Din 1974 până în 1993 a lucrat la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, unde a ocupat succesiv sau concomitent funcţii de şef de secţie, şef de clinică, şef al grupului sanitar-antiepidemic, director. A fost şef al Serviciului Metodologic de Neurologie şi Neurochirurgie şi consilier pentru aceste domenii în cadrul Ministerului Sănătăţii. În 1990 a reînfiinţat Societatea Ateneul Român, pe care o conduce în calitate de preşedinte.

Din 1999 este director onorific al Institutului de Antropologie "Francisc Rainer" al Academiei Române, unde a condus doctorate în specialitatea antropologie medicală.

Activitatea sa ştiinţifică s-a desfăşurat, cu deosebire, în domeniile neurologiei şi neurofiziologiei, neurooftalmologiei, neurootologiei, gerontologiei, istoriei medicinii, antropologiei culturale, dar şi în domeniile istoriei naţionale, genealogiei şi heraldicii, precum şi în cel al ciberneticii şi teoriei generale a sistemelor. Este, de altfel, primul care a introdus în România conceptele şi metodele ciberneticii în domeniul neurofiziologiei şi neuropsihologiei, iar contribuţiile sale îl situează printre pionierii în domeniu pe plan mondial.

Este membru al Societăţii de Neurologie şi Neurochirurgie, al Societăţii de Gerontologie, al Societăţii Internaţionale de Lingvistică Aplicată, al Societăţii de Neurologie din Franţa şi al altor asociaţii ştiinţifice din Spania, Brazilia, Marea Britanie, Italia, Statele Unite ale Americii, dar şi în Consiliul Naţional al Bisericii Ortodoxe Române şi a fost acceptat în cadrul Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta.

A fost distins cu Crucea Patriarhală şi Crucea Moldavă, Ordinul "Bene Merenti" în grad de Ofiţer acordat de Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta şi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.