Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajutorul militar american îi va permite Kievului să-şi recucerească teritoriile, susţine preşedintele ucrainean Zelenski

nyt.com
armament

Preşedintele ucrainean i-a mulţumit joi, la Kiev, secretarului de stat american pentru un nou ajutor militar al SUA, dând asigurări că acesta va permite recucerirea "teritoriilor noastre" ocupate de Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Acestea sunt semnale foarte importante, pentru noi este vorba de garanţia că vom putea recuceri teritoriile noastre, pământurile noastre", a declarat Volodimir Zelenski primindu-l pe secretarul de stat american Antony Blinken într-un moment în care armata ucraineană revendică succese pe mai multe fronturi în faţa forţelor ruse.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit joi într-o vizită surpriză în Ucraina, prilej cu care a anunţat o nouă tranşă de ajutor, în valoare de 2,8 miliarde de dolari, pentru Ucraina şi vecinii săi pentru a putea face faţă Rusiei.

După ce a discutat cu preşedintele ucrainean Zelenski şi cu ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba, secretarul de stat american a promis că sprijinul SUA va dura "până când agresiunea (rusă) va înceta şi Ucraina va fi pe deplin suverană".

"Ceea ce vedem noi este preţul pe care Rusia îl are de plătit, care este deja extraordinar şi care va fi tot mai greu", a subliniat Blinken.

Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

Printre aceste ţări eligibile figurează Georgia şi Republica Moldova, care au pe teritoriul lor zone controlate de separatişti proruşi, precum şi ţările baltice şi Bosnia, unde tensiunile se amplifică, alimentate de unii lideri sârbi.

Livrările de arme occidentale au permis forţelor ucrainene să oprească înaintarea forţelor ruse, lovind liniile lor logistice, iar săptămâna trecută să lanseze o contraofensivă amplă în sudul şi nord-estul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.