Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al-Assad mulțumește Rusiei: Avansăm pe toate fronturile

Bashar-al-Assad-su_1925765b

Presedintele Bashar al-Assad afirma ca armata sa avanseaza pe "aproape toate fronturile" razboiului din Siria, de la începutul interventiei militare a marelui sau aliat rus, relateaza AFP în pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Teroristii au cucerit numeroase regiuni în Siria. Dar, recent, dupa participarea armatei ruse a aerului (...), situatia s-a îmbunatatit mult si pot sa spun ca armata avanseaza pe aproape toate fronturile", a spus al-Assad într-o interventie pe postul Phoenix TV cu sediul la Hong Kong.

Înca din prima luna de interventie rusa, care a început pe 30 septembrie, "gruparile teroriste s-au retras si au început sa fuga cu miile catre Turcia si tari europene", a declarat el în acest interviu difuzat duminica în Siria.

În frazeologia regimului sirian, termenul "terorist" desemneaza toti rebelii, fara nicio distrinctie - moderati, islamisti sau jihadisti.

Întrebat daca Moscova a trimis forte terestre în Siria, al-Assad a raspuns ca "rusii conteaza pe fortele terestre siriene" pentru a lupta împotriva jihadistilor din cadrul gruparii Statul Islamic (SI). "Ei se coordoneaza cu noi", a dat el asigurari.

Rusia efectueaza de la sfârsitul lui septembrie o campanie de bombardamente în Siria împotriva unor grupari armate rebele si si-a intensificat recent atacurile împotriva SI.

Întrebat daca preconizeaza sa participe la eventuale alegeri prezidentiale, prevazute în cadrul unei solutii politice în Siria, al-Assad a raspuns "acesta este un drept".

- "Înca prea devreme"

"E înca prea devreme sa spun daca voi candida sau nu", a adaugat el imediat.

Un calendar al iesirii din aceasta criza - adoptat de marile puteri la Viena pe 14 noiembrie - prevede o reuniune între reprezentanti ai regimului al-Assad si ai opozitiei pâna la 1 ianuarie 2016, formarrea unui guvern de tranzitie în urmatoarele sase luni, adoptarea unei noi Constitutii si apoi alegeri libere, în 18 luni.

Însa presedintele sirian a pus în discutie aceasta foaie de parcurs, afirmând ca nu poate sa existe un calendar de tranzitie care prevede alegeri atât timp cât regiuni întregi se afla sub controlul rebelilor.

Al-Assad a anuntat, din contra, ca el sprijina eforturile ruse în vederea organizarii unei noi reuniuni în vederea unui dialog între regim si opozitie, subliniind ca nu va exista o solutie politica "atât timp cât terorismul nu este învins în Siria".

"Trebuie sa dialogam. Dar masurile concrete ar trebui sa intervina abia dupa o înfrângere majora a teroristilor si recucerirea de catre Guvern a celei mai mari parti a zonelor aflate sub controlul teroristilor", a spus el.

În pofida unitatii comunitatii internationale în lupta împotriva SI, persista divergente cu privire la mijloacele de solutionare a conflictului sirian, Rusia cautând sa asocieze regimul lui Bashar al-Assad oricarei solutii, în timp ce Occidentul reclama plecare acestuia din functia de sef de stat.

De când a început, în martie 2011, razboiul din Siria s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti si milioane de refugiati si stramutati. Bucati întregi din teritoriul sirian se afla sub controlul SI si altor grupari armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.