Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al-Qaida a fost ruptă în bucați de Statul Islamic

Picture taken on June 8, 2009 shows arme

Doi dintre cei mai importanti lideri spirituali ai retelei Al-Qaida au declarat pentru The Guardian ca grupul terorist nu mai este o organizatie functionala dupa ce a fost 'rupta în bucati' de Statul Islamic.

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, este deconectat practic de comandantii sai si mentine organizatia pe linia de plutire numai datorita loialitatii personale a subordonatilor sai, au declarat într-un amplu interviu pentru publicatia britanica Abu Qatada, un predicator iordanian, care a stat la Londra înainte de a fi deportat în 2013 în Iordania, si Abu Muhammad al-Maqdisi, considerat ca fiind cel mai influent carturar jihadist în viata.

Al-Qaida în Orientul Mijlociu nu mai dispune nici de recruti si nici de bani dupa ce a pierdut teritoriu si prestigiu în fata fostei sale divizii din subordine.

'El (al-Zawahiri) opereaza pe baza exclusiv de loialitate. Nu mai exista nicio structura organizationala. Exista doar canale de comunicare si loialitate', afirma Maqdisi, pentru care liderul retelei Al-Qaida (63 de ani) este un prieten apropiat.

Qatada, nascut Omar Mahmoud Othman si descris de catre guvernul britanic drept o 'persoana cu adevarat periculoasa', spune, de asemenea, ca al-Zawahiri este 'izolat' si recunoaste ca Statul Islamic a câstigat în ceea ce priveste propaganda si razboiul terestru asupra Al-Qaida.

Qatada afirma ca membrii Statului Islamic sunt extremisti, iar gruparea - un 'cancer' în crestere în cadrul miscarii jihadiste ca urmare a asaltului asupra Al-Qaida în ultimii doi ani. 'Statul Islamic nu respecta pe nimeni', remarca el.

Statul Islamic a fost ramura a Al-Qaida chiar în inima Orientului Mijlociu pâna când grupul a fost excomunicat din cadrul retelei în 2014 dupa ce nu a ascultat de comenzile date de al-Zawahiri si a început un razboi intestin cu alti jihadisti în Siria, soldat cu mii de morti de ambele parti. Astazi, aceasta lupta continua si se extinde în întreaga Eurasie si în Marea Mediterana.

Odata cu proclamarea asa-numitului Stat Islamic cu un an în urma, SI continua sa-si creeze o retea globala de filiale si sucursale care se întind de acum din Afganistan pâna în vestul Africii si concureaza cu Al-Qaida ca dimensiune.

Liderii Statului Islamic, care au catalogat Al-Qaida drept o 'entitate naufragiata' în publicatia lor Dabiq, au declarat ca nu vor tolera nicio alta grupare jihadista în teritoriul unde ei opereaza.

Saptamâna trecuta, combatanti ai Statului Islamic au decapitat 10 talibani si, miercuri, Al-Qaida din Libia a amenintat Statul Islamic cu represalii pentru moartea unuia dintre liderii sai.

Dar SUA nu se grabesc sa înteleaga implicatiile declinului Al-Qaida si posibilul colaps în pofida studiului amplu asupra Statului Islamic, potrivit unor surse din cadrul comunitatii de informatii. 'Exista un cadru de oameni atât de strâns legati de brandul Al-Qaida în comunitatea de informatii, încât cred ca nu vad nimic altceva ce se întâmpla în afara organizatiei', spune Derek Harvey, un fost analist care a prezis cât de rezistenta va fi insurgenta din Irak.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.