Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alarma trasă de BNR pentru Guvern: 'Un șofer frânează și aceștia suntem noi, la Banca Națională'

variante demisie

Politica fiscală a Guvernului este ca o mașină cu două volane și singurul șofer care frânează este Banca Națională, a declarat Cristian Popa, membru în conducerea BNR, pentru Europa Liberă.

Întrebat cum comentează creșterea salariilor bugetarilor, anunțată de Guvern, precum și intențiile de majorare a salariului minim pe economie de anul viitor, Cristian Popa a răspuns:

  • „Avem un mix de politici, vorbim de politica monetară pe care o facem noi, vorbim de politica fiscală pe care o face Guvernul, ca mașina cu două volane. Când trebuie să frânezi, și asta când inflația e mare, trebuie ca politicile economice să frâneze această inflație. Un șofer frânează și aceștia suntem noi, la Banca Națională. Deja, de un an, călcăm încet, încet frâna. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare, ci avem un singur șofer, cu un singur volan, care frânează. Riscul acesta fiscal tot crește, aș spune, și nu ne ajută. Acum două luni, vorbeam de creșteri de taxe tocmai pentru reducerea deficitului. Vorbeam de solidaritate. Acum, vorbim de creșterea cheltuielilor. Înțeleg că sunt presiuni sociale. Înțeleg că inflația îi afectează pe toți românii, însă ajungem la această disciplină fiscală. Dacă nu o ai, vei crea probleme și mai mari în viitor”.

„Pericolul este un deficit mai mare. Ați văzut recent opinia Consiliului Fiscal. Guvernul spune că deficitul țintit anul acesta este 5,8%. Consiliul Fiscal ne spune că, realist, este 7% din PIB și ne mai spune că se bazează pe o cifră relativ redusă de cost al schemei de plafonare și compensare. Deci, dacă schema de plafonare ar rămâne așa cum este și ar costa 40 de miliarde de lei, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB”, a adăugat Cristian Popa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.