Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alarmant: capacitatea pentru pacienții Covid-19 este la limită în Spitalul Județean Slatina, iar medicamentele lipsesc

CJ Iași
Ciolacu spital Maricel Popa

Capacitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina în privinţa locurilor pentru pacienţii cu COVID-19 este aproape de limita maximă de ocupare şi medicamentele lipsesc, cum este cazul Tocilizumab, ori sunt în cantităţi insuficiente (Remdesivir), a declarat joi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, informează Agerpres. „Spitalele sunt pline, ATI-urile sunt pline, medicamente nu sunt, înţeleg că domnul Tătaru tot apare pe la televizor şi spune să depozitele sunt pline şi nu cerem noi la timp medicamente”, spune Marius Oprescu.

Oprescu susţine că aceste medicamente ar fi în cantităţi insuficiente în depozitele din care sunt distribuite spitalelor iar alocarea către spitale s-ar face către unităţile "cu care au ei anumite partipriuri".

Preşedintele CJ Olt a afirmat că spitalul din Slatina a trimis din timp Ministerului Sănătăţii mai multe solicitări de medicamente pentru pacienţii cu COVID-19 în stare gravă, însă abia miercuri a primit o parte din cantitatea de Remdesivir de care avea nevoie.

"Spitalele sunt pline, ATI-urile sunt pline, medicamente nu sunt, înţeleg că domnul Tătaru tot apare pe la televizor şi spune să depozitele sunt pline şi nu cerem noi la timp medicamente, dar vă spun şi o să vă arăt într-o viitoare conferinţă de presă că nu au aceste medicamente sau cele, puţinele, pe care le au le dau către spitalele cu care au ei anumite partipriuri. La Olt avem mulţi pacienţi internaţi, ne-ar trebui o cantitate mare de medicamente, vorbim de cele două, Tocilizumab şi Remdesivir, pe care noi nu putem să le cumpărăm de pe piaţa liberă. Nu le au, nu sunt în stare să le procure, ei le distribuie, ei hotărăsc ce cote se alocă judeţelor. Nouă ne-ar trebui aproximativ 360 de doze din fiecare din cele două medicamente, pentru pacienţii în stare gravă din Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în schimb, până ieri, n-aveam niciunul dintre cele două medicamente. (...) Ieri ne-au venit 42 de doze de Remdesivir din cele 360 de care aveam nevoie. Atât. Celălalt medicament nici nu l-am primit. Pentru cazurile cele mai grave pe care le-am avut la ATI ne-am împrumutat la un spital din ţară de cinci doze de Tocilizumab", a spus Oprescu.

El a precizat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina reorganizează spaţiile fostei Secţii de psihiatrie de pe strada Drăgăneşti, o clădire nemodernizată, pentru a putea aloca mai multe locuri pentru pacienţii cu suspiciune de COVID-19, deoarece unitatea a ajuns la limita maximă de ocupare a locurilor pentru această categorie de pacienţi.

"Situaţia este una gravă, lucrurile nu se îndreaptă într-o direcţie bună, capacitatea spitalului în ceea ce priveşte locurile pentru pacienţii COVID este aproape de maximum. De asemenea, ieri am avut o problemă cu locurile pentru suspecţi, erau ocupate la maxim, nu aveam unde să mai ducem pacienţi şi aşteptăm, pentru că locurile noastre, atât pentru COVID, cât şi pentru suspiciune de COVID, sunt aprobate de Ministerul Sănătăţii. Spitalul Slatina nu este spital COVID, noi tratăm COVID aici, dar trebuie să ţinem pavilionul central şi blocul materno-infantil curate, pentru că trebuie să tratăm toate cazurile urgente din judeţ pe celelalte boli. Noi nu mai avem alte spaţii pe care să le alocăm pentru pacienţii cu COVID, o să încercăm o reorganizare", a adăugat Marius Oprescu.

Acesta a arătat că joi şi vineri se face reorganizarea spaţiilor, cu flux separat pentru pacienţii cu suspiciune de COVID-19, în clădirea în care a funcţionat până în vara aceasta Secţia Psihiatrie.

Psihiatria Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina s-a mutat într-o clădire nouă, situată în proximitatea celorlalte clădiri ale unităţii medicale, iar în imobilul de pe strada Drăgăneşti au fost internaţi la scurt timp după aceea pacienţi cu forme uşoare de COVID-19, astfel că nu a fost suficient timp pentru reparaţii de amploare sau modernizarea clădirii.

"Din această vară, Secţia de Psihiatrie de pe Drăgăneşti s-a mutat într-o clădire nouă şi acolo am internat pacienţii cu simptome uşoare de COVID şi, de asemenea, de astăzi sau de mâine, în funcţie de cum vom termina organizarea unui flux separat, vom interna şi o parte dintre suspecţi, astfel încât să mai facem locuri. (...) Efectiv am avut nevoie de acel spaţiu şi nu s-au făcut mari reparaţii acolo, nu vorbim de modernizări, pentru că modernizările durează. Aşadar, acestea sunt condiţiile, ne apropiem de medicina de război în momentul de faţă, sunt cazuri peste capacitatea spitalelor, nu numai la noi", a adăugat Oprescu.

În judeţul Olt, de la începutul pandemiei au fost confirmate 4.019 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi au fost raportate 118 decese la pacienţi cu COVID-19.

Citește și: GALERIE FOTO-VIDEO Susținătorii lui Donald Trump au protestat cu armele în mână: 'Număraţi voturile' / 'Opriţi votul'

În spitalele din judeţul Olt erau internaţi joi 171 de pacienţi cu COVID-19, dintre aceştia 23 fiind în secţiile de ATI. Capacitatea spitalelor în judeţ este de 220 de locuri pentru pacienţi cu COVID-19. La secţiile de ATI, la spitalele din municipiile Slatina şi Caracal, numărul maxim de locuri pentru pacienţi cu COVID-19 este de 25.

Spitalele care internează pacienţi cu COVID-19 sunt cele din Slatina, Caracal, Corabia şi Balş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.