Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerea guvernatorului Jakartei, un scrutin test pentru toleranţa religioasă în Indonezia

Locuitorii Jakartei votează miercuri pentru a-şi alege guvernatorul într-un scrutin test pentru toleranţa religioasă în Indonezia, în care guvernatorul în exerciţiu, un creştin, aspiră la un nou mandat în pofida faptului că este acuzat de blasfemie, după ce o serie de comentarii făcute de acesta au fost percepute drept insulte la adresa Islamului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Alegătorii din capitala Indoneziei, care au început să se prezinte la urne de la ora locală 7:00 (0:00 GMT), au de ales între guvernatorul în exerciţiu, Basuki Tjahaja Purnama (foto), mai bine cunoscut sub numele de Ahok, şi doi contracandidaţi musulmani.

Citeşte şi: Un imigrant mexican, PROTEJAT de o lege a lui Obama, a fost ARESTAT în Seattle

Acest scrutin este văzut ca un test pentru toleranţă în Indonezia, ţara cu cel mai mare număr de musulmani din lume.

În total, o sută de alegeri locale sunt organizate în acest arhipelag din Asia de Sud-Est, dar toată atenţia este îndreptată spre Jakarta şi guvernatorul în exerciţiu. Ahok a fost mult timp favorit în sondaje, dar a pierdut din susţinere după scandalul în care a fost implicat la sfârşitul anului 2016.

Primul guvernator non-musulman în capitala cu 10 milioane de locuitori după o jumătate de secol şi primul provenit din minoritatea chineză, Ahok a ajuns automat în funcţia de guvernator în 2014, după alegerea în funcţia de preşedinte a predecesorului său Joko Widodo, al cărui adjunct era la acea vreme.

Cei doi contracandidaţi ai guvernatorului în exerciţiu sunt Agus Yudhoyono, fiul unui fost şef de stat, şi fostul ministru al educaţiei, Anies Baswedan, susţinut de fostul general Prabowo Subianto, cel care a fost învins de Joko Widodo în scrutinul prezidenţial din 2014. Pentru a câştiga scrutinul de miercuri, un candidat trebuie să obţină majoritatea absolută. Un al doilea tur de scrutin, prognozat de cvasitotalitatea sondajelor de opinie, a fost stabilit pentru 19 aprilie.

Circa 7,1 milioane de alegători, în majoritate musulmani, sunt chemaţi să voteze până la ora locală 13:00 (6:00 GMT). Estimările provizorii difuzate după-amiază vor da un indiciu clar al procentelor obţinute, dar rezultatele oficiale nu vor fi anunţate decât la mijlocul lunii martie.

Citeşte şi: Protest împotriva CETA în faţa Parlamentului European

Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi lângă secţiile de votare pentru a evita orice incident, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei capitalei, Argo Yuwono.

Campania electorală a fost tensionată şi marcată de critici puternice la adresa guvernatorului aflat la sfârşit de mandat. Suspectat de insultarea Islamului, el este judecat pentru blasfemie şi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cunoscut pentru francheţea exprimării, Ahok, în vârstă de 50 de ani, a declarat în septembrie 2016 că interpretarea de către anumiţi ulema (teologi musulmani) a unui verset din Coran potrivit căruia un musulman nu ar trebui să aleagă decât un lider musulman este greşită. Aceste declaraţii postate online au provocat puternice reacţii ale islamiştilor conservatori în această ţară de 255 milioane de locuitori, dintre care aproape 90% sunt de confesiune musulmană.

Două manifestaţii împotriva lui Ahok au adunat zeci de mii de persoane la sfârşitul anului 2016 în capitală. Peste 100.000 s-au adunat sâmbătă în marea moschee din Jakarta, pentru a chema la vot în favoarea unui candidat musulman.

Agenţia AFP comentează că acuzaţiile la adresa lui Ahok sunt un exemplu de intoleranţă religioasă care s-a intensificat în ultimii ani în Indonezia, cu o creştere puternică a numărului de atacuri asupra minorităţilor şi o influenţă tot mai mare a islamiştilor radicali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.