Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerea preşedintelui irakian nu s-a putut desfăşura nici a treia oară

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Alegerea preşedintelui irakian de către deputaţi prevăzută pentru miercuri nu s-a putut desfăşura nici a treia oară, din lipsă de cvorum în urma boicotului la care a recurs şi de această dată o coaliţie şiită, transmite AFP.

Nu a fost anunţată nicio dată pentru următoare încercare, dar Curtea Federală, cea mai înaltă instanţă judiciară din Irak, le-a dat ca termen deputaţilor 6 aprilie să aleagă şeful statului, fără a preciza ce va urma dacă nici până la această dată nu va fi ales un preşedinte.

Numai 178 de deputaţi din cei 329 au fost prezenţi la şedinţa de miercuri, nefiind întrunit cvorumul de două treimi.

Coaliţia şiită pro-iraniană a Cadrului de Coordonare, care cuprinde în special formaţiunea fostului prim-ministru Nuri al-Maliki şi blocul pro-iranian al Alianţei Cuceririi, au aplicat încă o dată politica scaunului gol, pentru a bloca astfel alegerea marelui său rival, liderul şiit Moqtada Sadr, potrivit Agerpres.ro.

Acesta din urmă, mare câştigător al alegerilor din octombrie 2021, a coagulat o coaliţie împreună cu partidele sunnite şi PDK-ul kurd. El vrea să formeze un guvern ''al majorităţii'' în jurul vărului său, Jaafar al-Sadr, care să fie prim-ministru, ceea ce este de neacceptat pentru Cadrul Coordonării, care doreşte continuarea tradiţiei irakiene a ''guvernului consensului'' care să reunească toate partidele şiite.

Or, parlamentarii trebuie mai întâi să-l aleagă pe şeful statului, cu o majoritate de două treimi, pentru ca apoi acesta să numească premierul.

Printre cei 40 de candidaţi intraţi în cursă doar doi au şanse, respectiv actualul preşedinte Barham Saleh, membru al Uniunii Patriotice din Kurdistan (UPK) şi Rebar Ahmed, membru al Partidului Democratic din Kurdistan (PDK). Postul de preşedinte, în mare măsură onorific, revine în mod tradiţional unui kurd.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.