Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri 2016: De unde ne informăm?

casa poporului

O să presupun că, în acest moment, ați aflat de pe afișe ce partide candidează la dumneavoastră în circumscripție și cu cine. Dacă nu, puteți consulta lista publicată de Știripesurse.ro.

Citiți și: DOCUMENT - Lista completă a candidaţilor la alegerile parlamentare

Pentru candidații care au mai fost în Parlament și în legislatura curentă, dacă știți exact ce doriți să aflați, consultați site-urile Senatului și al Camerei Deputaților. Acesta din urma este mult mai bine organizat, conținând și informații despre senatori dar... la ora scrierii acestui articol era căzut. Ambele site-uri sunt gândite mai mult ca depozite de informații și nu sunt tocmai ușor de folosit. Dar, dacă vreți să vedeți ce legi a propus candidatul care vă interesează, nu există  surse mai bune.

Dacă vă interesează să citiți programele partidelor, recomand seria de articole (în desfășurare) pe care o scrie Bogdan Voicu, cercetător ICCV.

O să găsiți online și mai multe „busole” sau „compasuri” politice care încearcă să stabilească unde vă poziționați dumneavoastră prin comparație cu programele fiecărui partid. Nu post să spun că le-am studiat cu atenție pe toate. Dar, clasificarea unei doctrine sau a unei persoane sunt încercări extrem de dificile ca metodologie - și nici unul din proiecte nu dă semne că ar birui aceste dificultăți.

Dacă sugestiile de mai sus vi se par prea complicate, există agregatoare.

Harta Politicii este un asemenea proiect care deja are vechime. Proiectul este realizat open source și coordonat de Octavian Costache. Găsiți acolo tot felul de informații, cam tot ce se poate agrega automat de pe Internet. Sentimentul navigării pe site este puțin bizar. Uneori mă mir de câtă informație se poate strânge, alteori mă întreb dacă nu cumva o parte din acea informație este inutilă.

Alegeri Parlamentare 2016 (realizat de Inițiativa România) merge pe o cale diferită, analizând „manual” serii de date. Teoretic această abordare este de preferat, dar consumă mult mai multe resurse. Site-ul este interesant, dar aveți grijă la notițele metodologice. Site-ul vă propune trei criterii de decizie dintre care cel puțin două, în opinia mea, sunt greșit definite. Prin „respect față de statul de drept” autorii înțeleg strict intervenția în domeniul Justiției sau lipsa ei. O asemenea abordare are efecte interesante cum ar fi acela că Roberta Anastase ajunge să fie imaculată în relația cu statul de drept. De asemenea site-ul estimează riscul traseismului în funcție de mișcările din trecut, ceea ce face ca noii venită să apară mai curați decât sunt în realitate.

Mai aveți și ate surse din care vă informați, în afară de știrile zilnice? Lăsați un comentariu!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.