Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri anticipate într-un stat UE: Un lider de doar 30 de ani face anunţul

alegeri_2012_cabina_vot_44790400

Noul lider al Partidului Popular Austriac (OeVP, conservator), Sebastian Kurz, desemnat duminică, a anunţat că formaţiunea sa va cere convocarea alegerilor parlamentare anticipate punând capăt coaliţiei guvernamentale cu social-democraţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În opinia mea, prima etapă este să facem o propunere comună în vederea alegerilor viitoare", a declarat Sebastian Kurz, ministru de externe în actualul guvern, în cursul unei convenţii a OeVP la Viena care l-a propulsat la conducerea partidului.

Vezi şi: Fost ambasador al Franţei în România, numit de Macron consilier diplomatic

Vezi şi Liviu Dragnea vorbeşte despre AUDIEREA şefei DNA în Parlament

Conservatorii, la putere din 2007 alături de Partidul Social-Democrat (SPOe), urmează să găsească o majoritate printre deputaţi pentru a vota această propunere de organizare a legislativelor anticipate, consideră observatorii care sunt de părere că alegerile sunt inevitabile şi vor avea loc la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. 

Mai devreme în cursul zilei, însuşi cancelarul social-democrat, Christian Kern, a afirmat că, "în mod cert, vor fi organizate alegeri în toamna acestui an". 

La mai puţin de un an de la prezidenţialele cu suspans din Austria, scrutinul legislativ va îndrepta din nou atenţia spre mica republică alpină din centrul Europei din cauza ponderii extremei drepte în intenţiile electoratului, pe fondul ascensiunii populismului în Europa. 

Mandatul actualul parlament ar trebui să se încheie în toamna lui 2018, dar speculaţiile privind alegeri anticipate au început să circule de câteva luni într-un context de paralizie crescândă a acţiunii guvernamentale, pe fondul susţinerii unor politici diferite şi al disputelor personale. 

Christian Kern, 51 de ani, aflat în fruntea guvernului de un an, repetase în ultimele zile că doreşte să ducă actualul mandat până la final. 

Calendarul s-a accelerat însă odată cu demisia neaşteptată, miercuri, a vicecancelarului şi lider al OeVP din 2014, Reinhold Mitterlehner, uzat de luptele pentru putere din cadrul coaliţiei şi partidului său. 

Social-democraţii şi extrema dreaptă (Partidul Libertăţii, FPOe) se află aproape la egalitate în intenţiile de vot, devansând semnificativ formaţiunea conservatoare. 

Ascensiunea lui Sebastian Kurz, foarte popular în rândul electoratului, ar putea relansa jocul şi acţiona ca un electroşoc în favoarea dreptei. 

La 30 de ani împliniţi în august şi membru al guvernului de la vârsta de 24 de ani, Sebastian Kurz reprezintă mai degrabă aripa de dreapta a partidului său. Tânărul şef al diplomaţiei austriece a fost unul dintre principalii susţinători ai închiderii frontierelor de-a lungul rutei Balcanilor în cursul crizei migratorii din 2015 şi 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.