Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri europarlamentare: Ce trebuie să conțină lista de susținători pentru partide și independenți

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos alegeri

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat, miercuri, un proiect de Hotărâre a Guvernului privind stabilirea modelului listei susţinătorilor pentru candidații la alegerile europarlamentare.

Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi propuse de partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice sau alianţele electorale trebuie însoţite de o listă cuprinzând cel puţin 200.000 de susţinători, în timp ce candidaturile independente trebuie însoțite de o listă cuprinzând cel puțin 100.000 de susținători.

Lista susţinătorilor constituie un act public, sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor.

Modelul listei susţinătorilor şi cel al declaraţiei pe propria răspundere sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea modelului listei de susţinători care va fi folosit la alegerile europarlamentare din 2019 prevede că „pentru o corectă identificare și individualizare a susținătorilor, respectiv pentru verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege de către Biroul Electoral Central sunt suficiente următoarele date cu caracter personal”, potrivit notei de fundamentare:

a) numele și prenumele;

b) domiciliul;

c) data nașterii;

d) denumirea, seria și numărul actului de identitate.

„În ceea ce privește declarația pe propria răspundere pe care trebuie să o dea persoana care întocmește lista susținătorilor a fost luat în considerare faptul că aceasta se află sub incidența articolului 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare. Prin urmare, la datele cu caracter personal menționate mai sus a fost adăugat codul numeric personal al persoanei care dă declarația pe propria răspundere”, potrivit Hotărârii de Guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.