Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri extrem de controversate: a câștigat alegerile prezidențiale în cea mai mare țară din Africa, dar este contestat puternic

Bola

Candidatul partidului de guvernământ, Bola Tinubu, a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale disputate din Nigeria, relatează BBC. Nigeria este cea mai mare țară din Africa, cu peste 200 de milioane de locuitori.

Veteranul politician în vârstă de 70 de ani a obţinut 36% din voturi, arată rezultatele oficiale, informează News.ro.

Principalul său rival, Atiku Abubakar, a obţinut 29%, iar laburistul Peter Obi 25%. Partidele lor au respins anterior scrutinul ca fiind o farsă şi au cerut o repetare a alegerilor.

Bola Tinubu este unul dintre cei mai bogaţi politicieni din Nigeria şi şi-a bazat campania pe istoricul său de reconstrucţie a celui mai mare oraş, Lagos, atunci când a fost guvernator.

Cu toate acestea, el a fost învins în oraş de Obi, un relativ nou venit care a mobilizat sprijinul multor tineri, în special în zonele urbane, zdruncinând sistemul bipartidist al ţării.

Bola Tinubu a câştigat majoritatea celorlalte state din regiunea sa natală, sud-vestul ţării, unde este cunoscut ca un "naş politic".

El şi-a făcut campanie pentru preşedinţie sub sloganul: "Este rândul meu".

Actualul președinte se retrage

Preşedintele Muhammadu Buhari se retrage după două mandate, marcate de stagnare economică şi de o insecuritate tot mai mare în întreaga ţară - de la o insurgenţă islamistă în nord-estul ţării la o criză naţională de răpiri pentru răscumpărare şi atacuri separatiste în sud-est.

Bola Tinubu are acum sarcina de a rezolva aceste probleme, printre altele, în cea mai populată naţiune africană şi cel mai mare exportator de petrol din Africa.

După ce a luptat împotriva regimului militar din Nigeria, a fugit în exil şi a fost unul dintre membrii fondatori ai democraţiei din această ţară în 1999, Bola Tinubu va simţi că a fost destinat să devină preşedinte.

El a fost întotdeauna favorit pentru a-l înlocui pe Buhari - pe care l-a ajutat să devină preşedinte - iar obstacolele pe care le-a depăşit pentru a ajunge aici vor face ca această victorie să fie şi mai dulce pentru el.

Nu se aştepta ca el să câştige alegerile primare ale partidului, dar a câştigat.

Mulţi au spus că decizia sa de a alege un alt musulman drept contracandidat se va dovedi un obstacol, dar nu a fost aşa.

Anterior, toate partidele majore şi-au împărţit biletele prezidenţiale cu un creştin din sud şi un musulman din nord, pentru a obţine un sprijin larg în această naţiune vastă de 210 milioane de oameni.

El va trebui acum să demonstreze că este în continuare aceeaşi forţă formidabilă care a construit Lagosul modern, centrul comercial al Nigeriei.

Bola Tinubu va prelua conducerea unei economii în descompunere, a unei insecurităţi generalizate şi, după cum arată harta rezultatelor, a unei ţări care se retrage în blocuri regionale şi religioase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.