Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Cuba: duminică s-a votat pentru reînnoirea Adunării Naţionale

Operation World
Cuba

Cubanezii au votat duminică pentru reînnoirea Adunării Naţionale pentru următorii cinci ani, într-un scrutin parlamentar fără incidente sau surprize, cu 470 de candidaţi candidând pentru 470 de locuri, informează luni AFP, citat de Agerpres.

Cele 23.648 de secţii de votare s-au închis la ora locală 19.00 (23:00 GMT), cu o oră mai târziu decât anunţaseră anterior autorităţile electorale, în timp ce rata de participare, singura miză, rămâne încă necunoscută.

Potrivit celor mai recente cifre provizorii disponibile, la ora 14:00, prezenţa la vot era de 60,14%, potrivit Consiliului Naţional Electoral.

 

Opt milioane de alegători au fost chemaţi să ratifice alegerea celor 470 de candidaţi, 263 de femei şi 207 de bărbaţi, majoritatea membri ai Partidului Comunist Cubanez (PCC, unic), destinaţi să ocupe cele 470 de locuri ale Adunării Naţionale a Puterii Populare.

În Cuba, unde au loc alegeri din 1976, votul nu este obligatoriu, iar opoziţia este interzisă.

Alegătorii cubanezi au avut două opţiuni pe buletinele de vot: bifarea numelui unuia sau mai multor candidaţi din circumscripţie sau bifarea opţiunii "votează pentru toţi".

Printre cei 470 de candidaţi, desemnaţi de comisiile parlamentare şi municipale, se numără preşedintele şi prim-secretarul PCC, Miguel Diaz-Canel, 62 de ani, şi fostul lider Raul Castro, 91 de ani.

"Cu votul unit (pentru toţi), apărăm unitatea ţării, unitatea revoluţiei, viitorul nostru, Constituţia noastră socialistă", a declarat Diaz-Canel, după ce a votat în oraşul Santa-Clara, la 280 km de Havana, unde a candidat.

Acest vot "pentru toţi" ar trebui să permită creşterea legitimităţii candidaţilor, care trebuie să obţină mai mult de 50% din voturi pentru a fi aleşi.

În timp ce prezenţa la vot a scăzut constant în ultimii ani - 68,5% la alegerile municipale din noiembrie, 74% în septembrie la referendumul privind Codul familiei, 90% la referendumul Constituţiei din 2019 -, candidaţii au dus o campanie neobişnuită pe teren anul acesta pentru a asculta nemulţumirile cubanezilor. Cu câteva săptămâni înaintea votului, preşedintele Miguel Diaz-Canel a călătorit de nu mai puţin de zece ori în oraşul său natal, Santa Clara, pentru a mobiliza alegătorii. Întâlnirile dintre candidaţi şi cetăţeni au fost difuzate pe larg de televiziunea de stat.

Cuba și criza economică

Aceste alegeri legislative vin într-un moment în care Cuba trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani, cu o inflaţie galopantă şi un val de migraţie fără precedent, sub efectul combinat al consecinţelor pandemiei, întăririi sancţiunilor americane şi deficienţelor economice.

Fără candidaţi la aceste alegeri, opoziţia a solicitat cetăţenilor pe reţelele de socializare să se abţină de la a vota.

Disidentul Manuel Cuesta Morua, membru al Consiliului pentru Tranziţie Democratică în Cuba, a scris pe Twitter că urmăreşte atent "matematica electorală a guvernului"."La ora 9 dimineaţa spun că au votat 18,2% din electorat. La ora 11, 41,66%. Aceasta înseamnă că în mai puţin de două ore participarea a crescut cu 23,46%. Imposibil! Secţiile de votare sunt goale", a denunţat opozantul. El a spus apoi că locuinţa sa şi a unui alt activist "au fost asediate" de securitatea statului ca urmare a faptului că aceştia intenţionau să participe la numărătoarea în secţiile de votare.

Miguel Diaz-Canel, primul preşedinte care a condus ţara după perioada în care la putere s-au aflat fraţii Fidel şi Raul Castro, ar urma să candideze pentru a fi reales pentru un al doilea şi ultim mandat în al doilea semestru al acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.