Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Franţa. Cum s-au descurcat principalii candidaţi în ultima dezbatere televizată

candidati alegeri prezidentiale franta

Cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, care se îndreaptă spre un imprevizibil 'meci în patru', cei 11 candidaţi au participat la o ultimă rundă televizată, toţi hotărâţi să-i convingă pe numeroşii alegători care fie nu sunt decişi încă, fie intenţionează să se abţină de la vot, relatează vineri AFP şi cotidianul Liberation, potrivit agerpres.

La rândul său, preşedintele în exerciţiu Francois Hollande i-a îndemnat joi pe 'toţi francezii să meargă să voteze', sondajele prognozând o rată de absenteism mai mare de 25%.

Budapesta: Relaţiile româno-ungare dau semne de îmbunătăţire

Concurenţii au avut fiecare în jur de 15 minute de antenă pentru a se exprima. Runda televizată de joi seara a fost cea mai mare tribună mediatică înainte de închiderea oficială a campaniei, vineri, la miezul nopţii, campanie marcată de nenumărate răsturnări de situaţie şi cu un nivel nemaivăzut de suspans.

Printre primii care s-au exprimat, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ambii clasaţi în sondaje între primele patru locuri ale cursei prezidenţiale, şi-au reiterat criticile la adresa Europei, comentează AFP.

'Europa, fie o schimbăm, fie o părăsim, însă partenerii noştri vor dori ca noi să rămânem, pentru că nu există Europa fără Franţa (...). Germanii nu sunt nici duşmanii noştri, nici stăpânii noştri, ei sunt partenerii noştri', a insistat Melenchon, care pledează pentru o revizuire a tratatelor europene, pledând pentru 'o Franţă independentă, care să fie campioana păcii' şi asigurând că el nu este 'un om al discordiei'.

Melenchon a pus în prim plan admiraţia sa pentru fostul preşedinte Francois Mitterand. 'Îmi înscriu paşii în cei ai lui Francois Mitterand', a declarat el joi, cerându-le ziariştilor să nu-i creadă pe cei care le spun că doreşte ieşirea din Europa şi din euro.

O nouă zi cu manifestaţii VIOLENTE în Venezuela - FOTO/VIDEO

La rândul său, Marine Le Pen vrea 'să le redea francezilor cheile casei lor, Franţa' şi militează pentru ieşirea din zona euro, precum şi pentru 'revenirea la o monedă naţională, adecvată economiei noastre' şi dând asigurări că 'toţi străinii condamnaţi pentru delicte sau crime vor trebui să se întoarcă la ei acasă'.

Patru candidaţi sunt în poziţia de a se califica pentru al doilea tur, în 7 mai, şi speră să marcheze puncte, într-un moment în care deciziile alegătorilor încă se definesc: Marine Le Pen, centristul Emmanuel Macron, conservatorul Francois Fillon şi Jean-Luc Melenchon.

Macron şi Le Pen sunt la ora actuală creditaţi în fruntea intenţiilor de vot, fiind urmaţi îndeaproape de Fillon şi Melenchon, iar cursa finală va fi cu atât mai strânsă cu cât pronosticurile sondajelor pentru primul tur se situează în marja de eroare.

'Cu cel puţin 20-25% de indecişi printre cetăţenii siguri că se vor duce la vot, aceste ultime trei zile sunt 'Momentul de cristalizare' pentru aproape zece milioane de alegători', constată Chloe Morin, de la Fundaţia Jean-Jaures, grup de reflecţie socialist.

SURPRIZĂ după ATACUL terorist din Paris: Un suspect s-a PREDAT în Belgia

Astfel, fiecare candidat încearcă acum să-şi lase amprenta asupra ultimelor ore ale campaniei.

Marine Le Pen şi-a intensificat în ultimele zile discursul asupra tematicilor tradiţionale ale partidului său - imigraţia şi securitatea - şi a afirmat joi că va fi 'în frunte' duminică seara, după primul tur, dând asigurări că 'simte o incredibilă mobilizare' a alegătorilor săi.

Potrivit Liberation, în timpul dezbaterii de joi, Marine Le Pen a avut o 'prestaţie eficientă, fără paşi greşiţi'. Ea s-a străduit să-şi păstreze calmul, lucru care i-a lipsit uneori în alte intervenţii. La fel ca la începutul campaniei, ea a jucat pe cartea familiei în public, prezentându-se ca 'mamă a trei copii', cu 'sufletul la gură' atunci când aceştia lipsesc de acasă.

După ce autorităţile franceze au anunţat dejucarea unui proiect de 'atentat iminent', Emmanuel Macron s-a prezentat ca fiind singurul candidat ce 'va asigura securitatea' francezilor. De altfel, candidatul de 39 de ani a primit 'un apel amical' din partea preşedintelui american Barack Obama, pentru a evoca 'importanţa alegerilor prezidenţiale din Franţa', potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia din urmă, care a precizat că acest apel telefonic nu înseamnă o susţinere pentru candidatul centrist.

În timpul dezbaterii de joi, Macron a declarat că intervenţia administraţiei preşedintelui american Donald Trump în Siria ar fi trebuit să se facă 'în mod concertat', de preferinţă la nivelul ONU.

Washingtonul S-A SĂTURAT de WikiLeaks. Arestarea lui Julian Assange este o PRIORITATE - VIDEO

În ceea ce-l priveşte pe Francois Fillon, acesta s-a declarat hotărât să demonstreze minciuna celor care l-au sabotat după dezvăluirile de la sfârşitul lui ianuarie privind presupusele locuri de muncă fictive atribuite familiei sale şi remunerate din bani publici, ceea ce i-a adus o inculpare. În timpul ultimelor sale mitinguri electorale, Fillon nu a încetat să declare că alegerile prezidenţiale se vor juca în ultimele zile de campanie, chiar dacă imaginea sa de om serios şi integru a fost şifonată, iar legitimitatea sa contestată chiar în propria tabără.

Candidatul conservator s-a străduit toată săptămâna să demonstreze unitatea dreptei, care a fost la limita imploziei. El încearcă, de asemenea, să profite de pe urma recentei ascensiuni a antieuropeanului şi antimondialistului Jean-Luc Melenchon, al cărui profil îi îngrijorează pe alegătorii de dreapta, chemaţi să strângă rândurile în faţa 'ameninţării comuniste'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.