Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Georgia - Mihail Saakaşvili se întoarce la Tbilisi și riscă să fie arestat

Mihail Saakaşvili

Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei, a anunţat luni seara că intenţionează să vină cu avionul acasă în ziua când vor avea loc alegeri locale, săptămâna aceasta, pentru a ajuta la "salvarea ţării" şi a îndemnat la proteste de stradă post-electorale, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Saakaşvili, care trăieşte în prezent în Ucraina, a precizat că intenţionează să vină la Tbilisi sâmbătă cu avionul, în pofida riscului de a fi plasat în detenţie în baza unor acuzaţii pe care el le consideră motivate politic.

"Se decide soarta Georgiei, în joc este supravieţuirea Georgiei şi de aceea mi-am luat bilet pentru seara de 2 octombrie, ca să pot fi cu voi şi să apăr împreună cu voi voinţa voastră (politică), ca să iau parte la salvarea Georgiei", a declarat Saakaşvili.

Tensiunile dintre partidul puterii Visul Georgian şi opoziţie, pe care îl susţine Saakaşvili, au escaladat puternic după alegerile parlamentare de anul trecut, pe care opoziţia le consideră fraudate. Observatori internaţionali au afirmat la acea dată că alegerile au fost unele competitive şi că libertăţile fundamentale au fost în linii mari respectate.

Un tribunal georgian l-a condamnat în contumacie în iunie 2018 pe Saakaşvili la şase ani de închisoare pentru abuz de putere şi încercare de a ascunde dovezi în legătură cu agresarea violentă a unui membru al opoziţiei parlamentare pe vremea când el era preşedinte.

Irakli Garibaşvili, premierul Georgiei, a declarat că poliţia trebuie să-l aresteze pe Saakaşvili dacă el se va întoarce în ţară. "Imediat ce Saakaşvili va călca pe teritoriul nostru el va fi arestat şi trimis la închisoare", a declarat premierul, citat de agenţia de presă Interfax.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Saakaşvili, care a ajutat la înfiinţarea partidului de opoziţie Mişcarea pentru Unitate Naţională (UNM), a îndemnat la proteste post-electorale.

"Trebuie să votăm cu toţii şi să ne exprimăm poziţia, şi doar atunci când urnele se vor închide trebuie să ieşim pe străzile oraşelor şi satelor noastre şi să apărăm voturile noastre şi victoria noastră", a declarat fostul preşedinte în vârstă de 53 de ani, având pe fundal drapelul georgian.

Înainte de a anula un acord politic cu opoziţia susţinut de Uniunea Europeană, Visul Georgian a acceptat să convoace alegeri parlamentare anticipate dacă va eşua să-şi asigure cel puţin 43% din voturi la alegerile locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.