Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Marea Britanie: Care sunt scenariile

UK, alegeri

Astăzi au loc în Marea Britanie alegerile preliminare cerute de către premierul Theresa May, în urma referendumului pentru Brexit. Inițial, toți comentatorii se așteptau la un triumf al premierului și al conservatorilor și la o umilire a opoziție laburiste. Această percepție s-a șubrezit în urma erorilor politice ale​ conservatorilor și apariției unor noi sondaje.

Însă eșecul sondajelor de a prevedea rezultatul referendumului pentru Brexit este încă proaspăt în memoria tuturor așa că nimeni nu se grăbește să facă predicții sigure.

Asta cu atât mai mult cu cât sondajele recente au dileme metodologice cunoscute. Acelea care dau cele mai mari șanse laburiștilor se bazează pe o prezență la vot tinerilor de până în 80%. Această prezență nu este inventată de sondori ci se bazează pe declarațiile celor intervievați privind intenția de vot. Totuși, 80% este ... prea mult.

Publicația Buzzfeed a făcut o lista a scenariilor posibile care ar rezulta în urma alegerilor.

Majoritate confortabilă a conservatorilor

Asta ar însemna peste 50 de mandate. Un asemenea rezultat spera Theresa May atunci când a declanșat alegerile. Asta ar consolida autoritatea sa și ar ajuta și negocierile cu Uniunea Europeană.

Majoritate de 30 de mandate

Este scenariul fără nici un învingător. May va trebui să explice partidului de ce a mai făcut alegeri în condițiile în care nu a fost nimic de câștigat și s-a păstrat majoritatea inițială​. Corbyn va trebui să explice de ce nu a dus Partidul Laburist spre un progres în ciuda greșelilor făcute de adversar în campania electorală.

Majoritate neclară

Acest scenariu este dat ca fiind destul de improbabil dar nu imposibil. Cea mai „naturală” alianță ar fi între laburiști, liberal-democrați și naționaliștii scoțieni. Dacă o asemenea alianță nu este fezabilă (și partidele vizate au dat semne că nu) rămâne posibilă chiar repetarea alegerilor.

Victoria laburiștilor​

Acest scenariu este de departe cel mai improbabil. Pe fondul mediului politic britanic volatil, însă, Buzzfeed sugerează că niciun scenariu nu poate fi cu totul exclus.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.