Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Moldova: Cine sunt și ce vor candidații

publika.md
moldova

Chiar și cei familiarizați cu politica moldovenească se încurcă adeseori în puzderia de candidați. Pentru dumneavoastră vom explica cine sunt cei mai importanți dintre ei. Includem în analiză și pe unii din cei retrași.

Candidații puterii

Omul din fereastră. PDM, principalul partid de guvernare este condus în mod real de Vlad Plahotniuc, considerat de mulți un simbol al corupției în Moldova. Cu așa o faimă, Plahotniuc s-a ferit de candidatură și l-a scos în față pe președintele partidului, Marian Lupu. Lupu a împânzit țara cu afișe și reclame outdoor și a fost prezentat copios la televiziunile apropiate partidului. A depășit, conform unora din sondaje, scorul partidului, dar în ultima săptămână a fost retras în favoarea Maiei Sandu. Atât de toxic este sprijinul lui Plahotniuc că Sandu a cam evitat, cel puțin inițial, să accepte acest sprijin.


Falsul magician. Moldova are multe probleme dar, spune Mihai Ghimpu, candidatul PL, toate se rezolvă prin Unirea cu România. Pensii mici: să facem unirea și pensiile vor fi la fel ca peste Prut. Salarii mici: Să facem unirea și salariile vor fi la fel. Nepotul lui Ghimpu, Dorin Chirtoacă este primar în Chișinău și păstorește peste, posibil, cele mai proaste străzi și trotuare din orașele Europei. Cu așa un dosar, nu este de mirare că Ghimpu se învârte în jurul cifrei de 1% intenție de vot.

Candidații Opoziției

Vechiul comunist, Vladimir Voronin, nu candidează. Rețineți asta pentru următoarele analize.

Directorul. Socialistul Igor Dodon are autoritatea calmă a unui șef de colhoz sau, în general, al unuia care a avut oameni în subordine multă vreme. El vrea să scape țara de corupți și să o apropie de Rusia. Doar că el însuși are în spate niște povesti fascinante de corupție. Spre exemplu, la un moment da a introdus un intermediar în importul de energie și, ca rezultat, costul acestei a crescut în toată țara cu 17%. Nu glumesc. Dar, hei, Dodon amintește des că nu a mai fost la guvernare din deceniul trecut. Se pare că, în opinia lui, tot ce a fost până în 2010 "nu se pune". Dodon va avea în acest tur de scrutin, peste 40%, cu oa recari șanse să obțină peste 50%.

Banditul și ziaristul. Renato Usatîi, om cu legături în mafia locală, a fost, pentru o foarte scurtă vreme, ce mai popular om din Moldova. De atunci, vulnerabilitățile lui au fost exploatate sistematic de inamici. Astăzi este refugiat la Moscova după ce a recunoscut că a intermediat o crimă. Candidatul său, ziaristul Dmtiri Ciubașenko, nu are șanse la mai mult de 5%.

Avocatul. Andrei Năstase, avocat de profesie, este o persoană controversată. Admiratorii vă vor vorbi despre rolul său în protestele de după descoperirea unui miliard de dolari lipsă din băncile moldovenești. Sau despre cum s-a ținut el de înțelegere și s-a retras în față Maiei Sandu atunci când sondajele o favorizau. Ceilalți vă vor vorbi despre legătura lui Năstase cu cei doi Țopa (oameni de afaceri refugiați la Frankfurt pentru a scăpa de justiția din Moldova). Sau vor sugera că Năstase s-a retras pentru a preîntâmpina niște dezvăluiri despre trecutul lui (Năstase însuși a făcut aluzii la unele activități ale puterii judecătorești din Ucraina). Orice ar fi, Năstase s-a retras cu vreo două săptămâni înainte de alegeri în favoarea Maiei Sandu. Există cifre și analiști care sugerează că transferul de alegători între cei doi este departe de a fi complet.

"Sfânta" Maia Sandu a avut o campanie destul de slabă, ca să fiu politicos. Punctul "culminant" a fost când a publicat o imagine cu litere galbene pe fond galben. Dar... Maia Sandu pare să nu aibă scheleți în dulap, atât din punct de vedere politic. cât și ca integritate personală. În mediul politic moldovenesc asta este mare lucru. În favoarea ei s-au retras până acum Andrei Năstase și Marian Lupu. Sandu se va clasa în alegeri pe locul doi, la un scor care în momentul de față este incalculabil.

Mandarinul. Iurie Leancă, diplomat, a fost într-o vreme premierul minune al Moldovei. Abandonat de propriul partid (PLDM) a creat o altă forță politică (PPEM) cu care candidează în aceste alegeri. După momentul de glorie, când a fost cel mai popular politician din Moldova, Leancă a avut prezențe mai scăzute în spațiul public. Pe lângă lipsa reală de acțiune, nici trusturile de presă controlate de inamicii săi nu s-au ferit să îl ignore. Astăzi Leancă nu este 100% în opoziție (are un fel de pact cu Guvernul) dar nici în Guvern nu este. Rupt între aceste două forțe, bazinul său electoral s-a micșorat. Dat el speră sa recupereze atrăgând alegătorii lui Marian Lupu (retras) care poate nu au chef să aleagă între Dodon și Maia Sandu.

Să ne înțelegem, aceștia nu sun t toți candidații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.