Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri în Polonia: Cel mai important scrutin după 1989, potrivit unei laureate Nobel

Polonia

Cetăţenii polonezi sunt chemaţi la urne, duminică, într-un scrutin legislativ care a polarizat societatea din Polonia, în urma căruia opoziția are șanse să-i înfrângă la limită pe conservatorii conduși de Jarosław Kaczyński, aflați la guvernare din 2015, informează postul France 24, potrivit Mediafax.

Opoziția de la Varșovia a primit un impuls de ultim moment după ce Olga Tokarczuk, care a primit joi Premiul Nobel pentru Literatură, a îndemnat polonezii să aleagă cu înțelepciune "între democrație și autoritarism", adăugând că acesta este "cel mai important" scrutin post-comunist.

Aflat la putere încă din 2015, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jarosław Kaczyński, a căutat să mobilizeze alegătorii din mediul rural, promovând valorile familiale și introducând o serie de măsuri de protecție socială, inclusiv creșterea pensiilor și salariului minim.

Campania electorală a partidului lui Kaczyński a polarizat societatea poloneză, atacând minoritățile sexuale și respingând valorile liberale occidentale.

Citește și: VIDEO Justin Trudeau ar putea fi ASASINAT: Premierul Canadei a fost obligat să poarte vestă antiglonț la un miting

Totodată, Kaczyński se numără printre liderii europeni care se opun federalismului la nivelul UE, fiind în favoarea consolidării suveranității naționale.

Coaliția Cetățenilor (KO), principala formațiune de opoziție de la Varșovia, care este susținută de fostul premier Donald Tusk, actualmente președintele în exercițiu al Consiliului European, se bazează pe electoratul urban nemulțumit de politicile dezbinătoare ale partidului de guvernământ, reformele controversate în domeniul justiției, scandalurile de corupție și monopolizarea mass-mediei publice.

KO a promis că va anula reformele în domeniul justiției, care au provocat ample proteste la Varșovia, și despre care Uniunea Europeană afirmă că amenință independența justiției și statul de drept.

Două sondaje de opinie, publicate vineri, sugerează că PiS ar putea pierde putere, conservatorii având între 40% și 41,7%, în timp ce opoziția ar putea obține între 41,4% și 45%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.